A vádlottak – huszas, harmincas- és negyvenes éveikben járók, különböző szerepleosztásokban – 2022 szeptemberétől decemberéig a VII. kerületben, a Kazinczy utcában található bankautomatáknál készpénzt felvenni szándékozó külföldiek sérelmére követtek el bűncselekményeket.

Azt használták ki, hogy a bankautomaták működési mechanizmusa késleltetett, mivel a kijelző a készpénzkiadást megelőzően, a központi szerverrel történő kapcsolatfelvétel idejére, egy kis időre elsötétül.

Az elkövetéskor a férfiak egyike segítséget ajánlott fel az automaták kezeléséhez, azt hazudva a sértetteknek, hogy a pénzfelvétel kezelési költsége alacsonyabb, ha a gép magyar nyelvre van állítva. Ezután elindította a pénzfelvételt, azonban az elsötétedéskor elhitette velük, hogy a pénzkiadó automata nem működik, és átkísérte őket egy másik géphez. Ezalatt figyelő társai a kiadott pénzt eltették, és azon a bűnelkövetők később megosztoztak. 

A rendőrség által nyilvánosságra hozott egyik videofelvételen jól látszik, miként fosztották ki a sárga kabátot viselő gyanútlan áldozatot - aki egyébként szórakozni jött volna a magyar fővárosba. 

A feltételezett elkövetők közül egyet már azonosítottak, akit 2023. február 15-én elfogtak és előállítottak. A 21 éves M. Attilát üzletszerűen elkövetett lopás bűntett gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként, majd őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására. A bíróság 2023. február 17-én elrendelte a férfi bűnügyi felügyeletét.

A térfigyelő kamerával gyakorlatilag farkasszemet néző, fekete kabátos személyeket jelenleg is keresik a rendőrök.

 A cselekménnyel a vádlottak 3 külföldi sértettnek összesen 360 ezer forint kárt okoztak.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség az 5 férfit – részben üzletszerű – lopásokkal vádolja, 3 terhelttel szemben végrehajtandó börtön-, társaik ellen felfüggesztett fogházbüntetést, egyes vádlottakkal szemben pedig a gazdagodás erejéig vagyonelkobzást is indítványoz.