Néhány évvel ezelőtt az Euronet a készpénzfelvétel elősegítése mellett egy egészen váratlan módon kezdte el hasznosítani az ATM-jeit. Habár a készpénzhasználat világszerte visszaszorulóban van, a pénzügyi rendszer fejlettségétől, társadalmi beágyazottságától és a szokásoktól függően, sok országban ma is ez a leggyakrabban használt fizetési eszköz – írta meg a Fintech.

A 2021-es adatok alapján például:

  • Thaiföldön a tranzakciók 87 százaléka még mindig készpénzzel történik;
  • Szlovéniában (73 százalék) és Ausztriában (70 százalék) is kiemelkedően magas a készpénzhasználat;
  • Olaszországban (69 százalék) vagy Spanyolországban (66 százalék) is ez a domináns fizetési mód.

Éppen ezért rengeteg ATM-re van szükség, főleg olyanokra, amelyek még életek megmentésére is alkalmasak.

Az Euronet évek óta működik együtt állami és nem állami szereplőkkel valamilyen fontos társadalmi cél elérésében. Jelenleg legalább két ilyen programról lehet tudni, de egy újabb kezdeményezés keretében a Save the Children (mentsük meg a gyerekeket) kampányban is részt vesznek, miután 4 éve sikeresen járulnak hozzá eltűnt emberek megtalálásához.

De hogyan is?

Mivel bizonyos országokban az ATM-eket naponta százezrek keresik fel, ezért rendkívül értékes hirdetőfelületnek számítanak. A pilot program 2019-ben Hollandiában volt, de a legsikeresebbnek Spanyolországban bizonyultak. A 4 éve tartó program keretében eddig 386 eltűnt emberről jelentek meg hirdetések az automaták képernyőin. Közülük 64 embert találtak meg, kifejezetten az ATM-ek figyelemfelhívásának köszönhetően.

Az Euronet a programot kezdetben az AMBER Alert Europe alapítvánnyal kezdte el, akik elsősorban eltűnt, elrabolt gyerekek felkutatásával foglalkoznak. A mostani kampány célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a súlyos éhínség válságra, és pénzt gyűjtsön az érintett gyerekek számára.

A kampány során az Euronet ATM-ek képernyőjén egész júliusban egy felhívás és egy QR kód jelent meg, ennek beolvasásával a felhasználók részletes információkat kaphattak a kampányról és a kialakult válságról és adományokat is adhattak.

Új korszak jön, felső határokat állítanak be az átutalásoknál

Szeptembertől új korszak jön, A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ajánlásai alapján ugyanis a számos intézkedést be kell vezetniük a hitelintézeteknek annak érdekében, hogy az ügyfeleik pénze nagyobb biztonságban legyen a csalóktól. A digitális bankolás gyors ütemben terjed Magyarországon is, a legtöbb banknál az ügyfelek nagyobbik hányada már elektronikus csatornákat használ. Erről itt olvashat többet >>>