Németországban, Európa legnagyobb gazdaságában az elmúlt években a tolvajok naponta legalább egy ATM-et robbantanak fel. A lopások hihetetlenül jövedelmezőnek bizonyulhatnak egy olyan országban, ahol  még mindig igen elterjedt a készpénzes fizetés.  A bűnözők több százezer eurót tesznek zsebre egyetlen támadás során - számolt be a CNN.

Németország tartja fenn Európa egyik legkiterjedtebb ATM-hálózatát, az országban több mint 51 ezer ATM működik. Ez pedig részben külföldről erősen vonzza a szervezett bűnözői csoportokat.

A német szövetségi bűnügyi rendőrség adatai szerint 2005 óta nő az ATM-rablások száma Németországban. Csak 2023-ban  461 ilyen rablás történt, ez a második legmagasabb szám a felmérések 2005-ös megkezdése óta.

A rendőrségi jelentés azt is megállapította, hogy a korábbi évekhez hasonlóan 2023-ban is csökkent a lopások száma a nyári hónapokban, ilyenkor ugyanis a hosszabb nappalok miatt nagyobb a lebukás kockázata. A bűncselekmények többsége munkanapokon, hajnali 2 és 5 óra között történt.

Az összes jelentős németországi bankszövetséget képviselő Német Bankipari Bizottság szóvivője a CNN-nek elmondta:

a német bankok több mint 300 millió eurót fektettek be a biztonság fokozásába, beleértve a riasztórendszereket, a tintafoltos megoldásokat, a megerősített zárszerkezeteket és a párásító technológiát. Bizonyos technikák azonban, mint például az ellopott készpénz semlegesítésére szolgáló ragasztórendszerek, jelenleg nem engedélyezettek Németországban.

A biztonsági szigorítások mellett a büntetési tételek emelésével is igyekeznek elrettenteni a bűnözőket. A német kormány nemrég bejelentette, hogy az ATM-tolvajokat legalább két év börtönbüntetés fenyegeti, míg korábban a minimális büntetés egy év volt. Ha pedig a támadás során megsérül valaki, az elkövetőknek öttől tizenöt évig terjedő börtönbüntetést kell kapniuk.

Az Europol szerint az elkövetők többnyire szilárd, főként tűzijátékból származó robbanóanyagokat használtak a készpénzzel teli gépek felrobbantására. Ez a veszélyes módszer önmagában is  súlyos károkat okoz, például a  környező épületekben.

2023-ban a németországi ATM-támadások 28,4 millió euró értékű másodlagos kárt okoztak.