Az ausztráliai Új-Dél-Wales a második helyen áll a Las Vegasnak otthont adó Nevada után a szerencsejáték gépek számát tekintve. Új-Dél-Walesben mintegy 90 ezer gép található, ami azt jelenti, hogy minden 88 lakosra jut egy. Nevadában körülbelül 120 ezer játékgép van, igen ám, de 3,1 millió lakosra vetítve – mutatott rá írásában a The Guardian. 

Ausztráliában a világ népességének kevesebb mint 1 százaléka él, miközben a világ póker- vagy nyerőgépeinek 18 százaléka itt található.

Glóbuszunkon a legtöbb pókergép speciális játéktermekben, például kaszinókban működik. De a kaszinókon kívüli gépek 76 százaléka Ausztráliában leledzik. Így talán nem meglepő, hogy

az Ausztrál Egészségügyi és Jóléti Intézet szerint az ausztrálok a világ legnagyobb egy főre jutó vesztesei is, miután évente 25 milliárd dollárt játszanak el.

Ez a hatalmas összeg részben abból fakad, hogy Ausztráliában a legtöbb szerencsejáték nem a nagyszabású kaszinós éjszakai élethez kapcsolódik, hanem csendben, a minden utcasarkon fellelhető kocsmákban zajlik. A legtöbb államban egy kocsma inkább arról nevezetes, ha nincs benne szerencsejáték-automata, semmint arról, ha van.

Az egyetlen kivétel Nyugat-Ausztrália, ahol csak a kaszinókban engedélyezettek a szerencsejátékok. Itt a legalacsonyabb az egy főre jutó veszteség is az országban.

Az online szerencsejáték pedig bárhonnan folyhat. Az Ausztrál Nemzeti Egyetem szerencsejáték-kutató központjának júliusban kiadott jelentése arra figyelmeztetett, hogy az online szerencsejáték exponenciálisan nőtt Ausztráliában.

Tim Costello, az Alliance for Gambling Reform (Szövetség a Szerencsejáték Reformért) vezető szószólója az ausztráliai szerencsejátékot az amerikai fegyverekhez hasonlította. A fegyvertartás szabályozásához hasonlóan szigorúbb szerencsejáték-reklámtörvényeket szorgalmazott. Jelezte:

minden egyes dollárból 63 cent, ami egy pókergépen keresztül megy át, egy függő személytől származik. 

Nincsenek végleges adatok a szerencsejátékok okozta öngyilkosságok számáról Ausztráliában, de a szerencsejátékok alacsonyabb arányát mutató Hongkong mintája alapján valószínűleg 20 százalék körüli lehet.

Nem véletlen, hogy sokan azt javasolják, a szerencsejátékot egészségügyi kérdésként kezeljék Ausztráliában. Hiszen a függők közül igen sokan elvesztették családjukat,  munkájukat, eljátszották otthonaikat, börtönbe kerültek, netán  drogfüggőségben is szenvedtek.