A jelenlegi osztrák néppárti-zöld kormány koalíciós alkujának szövegtervezete szerint Ausztria 2027-ig teljesen megszünteti az orosz gázimportot, amely összhangban van az uniós célokkal.

A Kurier által megszerzett szöveg szerint mindezt az új osztrák biztonsági stratégiában fogják rögzíteni.

A lépés a zöldek fontos követelése volt, amely az utolsó nyitott pont az új biztonsági stratégiáról szóló tárgyalásokon, amelyet a kormány már 2023 végén le akart zárni. A portál szerint a mostani megállapodás „az osztrák uniós biztos körüli megbeszélések része volt”. 

A zöldek ugyanis a héten eleget rábólintottak a Néppárt kérésére, hogy Magnus Brunner pénzügyminisztert jelöljék a biztosi pozícióra.

Leonore Gewessler zöldpárti klímaminiszter bizottságot hozott létre annak megvizsgálására, hogy az OMV hogyan tudna kilépni a Gazprommal kötött szállítási szerződésből, amelyet az előző kormány 2040-ig hosszabbított meg.

Az osztrák gázdiverzifikációs törvény szerint a gázszolgáltatóknak jövő téltől már 40 százalékban nem orosz eredetű gázt kell adniuk az ügyfeleiknek.

„Ha az orosz gázszállítás megszakadna” - valamire nagyon készülnek az osztrákok

Az OMV közölte: azon dolgozik, hogy csökkentsék az függőséget és megbízhatóan ki tudják szolgálni a hazai és nemzetközi üzletfeleiket - bármi is történjék.