A tervek szerint jövő szombaton, július 20-án rendezik meg a Balaton-átúszást, amelyre mintegy 1000 településről már 10 ezernél is többen jelentkeztek.

Ezúttal is három lehetőség közül lehet választani.

A legtöbben a klasszikus, 5,2 kilométeres távon próbálják ki magukat, vagyis Révfülöpről indulva átúsznak Balatonboglárra. Akik ezt még soknak gondolják, indulhatnak a 2,6 kilométeres fél távon.

Az úszás mellett évről évre egyre többen jelentkeznek a Balaton-áthúzásra, vagyis SUP segítségével teljesítik az északi és déli part közötti 5200 métert. Ez akkora népszerűségnek örvend, hogy mostanra minden hely elfogyott, a továbbiakban már nincs lehetőség SUP-os nevezésreszámolt be a veol.hu.

Íme néhány érdekes adat a küszöbön álló versenyről. Az eddigi 10 ezer nevező között egyelőre többségben vannak a férfiak (60–40 százalék), csaknem ezren 18 évnél is fiatalabbak, miközben kilencen 80 évnél idősebbek.

Az egész Európában egyedülállónak számító nyílt vízi úszófesztivál vonzza a külföldieket is, az előnevezések alapján 43 országból érkeznek szabadidős sportolók. 

Egy héttel a 42. Lidl Balaton-átúszás rajtja előtt úgy látom, hogy elérjük majd a 12 és fél ezres létszámlimitet, és ebben az esetben helyszíni nevezést már nem tudunk elfogadni. Természetesen idén is a biztonság a legfontosabb, a végső döntést 18-án, csütörtökön, a meteorológusok iránymutatása alapján hozzuk meg 

– mondta Kocsis Árpád, a szervező Budapest Sportiroda ügyvezetője.

A Balaton-átúszás egyébként 45 éves múltra tekint vissza, vagyis az egyik legrégebbi szabadidősport-esemény Magyarországon. 1979 óta összesen több mint 220 ezren szelték át a Balatont. 200 vízi jármű és több mint 1000 szervező segíti az úszókat.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata is közreműködik a rendezvényen. Három kórházhajó áll készenlétben az úszófolyosó mellett. 

Az átlagos úszóidő 2 óra 50 perc, a legjobbak 1 óra alatt teljesítik a távot.

A többség számára azonban a Balaton-átúszás nem verseny, hanem egy örökre emlékezetes élmény. Nem az órával küzdenek, hanem saját magukat szeretnék legyőzni.