A több mint hatmilliárd forintos kormányzati támogatásból megvalósult, történelmi léptékű fejlesztés eredményeként idén nem csak a Balaton, de Közép-Európa legmodernebb hajóit vehették birtokba a tópart lakói és a térségbe látogató vendégek.

Az esztétikus kialakítású és a legkorszerűbb emissziós előírásoknak megfelelő négy új hajó a világ legjobbjainak járó RED DOT Design Awardot, valamint a neves nemzetközi iF Design díját érdemelte ki

számolt be honlapján a Balatoni Hajózási Zrt.

A Red Dot Design Award a világ egyik legrangosabb nemzetközi design díja, amelyet az ipari formatervezés kiválóságai nyerhetnek el. A verseny közel 70 éves múltra tekint vissza és azóta minden évben számos termék, projekt és koncepció nyeri el az elismerést, melyet idén termékdesign kategóriában a BAHART új hajói is kiérdemeltek. 

Az iF International Forum Design által 1953-ban alapított díj szintén az egyik legfontosabb design elismerésének számít, melynek díjazottjai nemcsak nemzetközi elismerésben részesülnek, hanem munkáikat bemutatják az iF World Design Guide-ban, valamint az iF Design kiállításokon is. A nyerteseket kiemelkedő design-minőségük és innovációjuk alapján választják ki, melyek közé idén a BAHART hajói is bekerültek.

A két új katamarán és a két új komp is megkapta mindkét elismerést, melyet az utaskényelem, a nagy kapacitás, a fenntarthatóság, valamint a biztonságosság szempontjából is kiemelkedő működésüknek, valamint üzemanyag-hatékonyságuknak köszönhetnek. Emellett a hajók modern megjelenése és funkcionalitása is nagyban hozzájárult a díjak elnyeréséhez. 

Az új hajóknak is köszönhető, hogy kiemelt az érdeklődés a BAHART szolgáltatásai iránt, ezt az idei forgalmi adatok is megerősítik. Az év eddigi részében már több mint 150 ezerrel többen vették igénybe a hajójáratokat, mint a tavalyi év azonos időszakában ‒ jelezte Veigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója.

A két új komp és katamarán emellett jelentősen csökkenti a Balaton környezeti terhelését is, hiszen mindegyikük a legkorszerűbb emissziós előírásoknak megfelelő, alacsony károsanyag kibocsátású motorokkal rendelkezik.