Augusztus 16.-a óta tart zárva a rossz vízminőség miatt Tihanyban a Somosi szabadstrand.

A polgármester akkori tájékoztatása szerint 

a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal VE/NEF/0656-9/2024 sz. határozata alapján a Balaton vízminőségének romlása miatt, 2024. augusztus 16. napjától a Somosi szabadstrand átmenetileg nem üzemel. A Kormányhivatal folyamatosan monitorozza a strand vízminőségét, és amennyiben fürdőzésre alkalmasnak találják, arról külön határozatban döntenek. Kérjük hogy az egészségük védelme érdekében a strandot átmenetileg ne használják.

Újabb hír azóta sem érkezett a víz minőségéről. A Nemzeti Népegészségügyi Központ fürdővízminőségi térképén továbbra is a korábbi adatok szerepelnek, miszerint a vízminta értékelése: nem megfelelő, a mintavétel dátuma: 2024. 08. 12., a fürdővíz éves minősítése: kiváló. 

Kérdéses tehát, volt-e újabb mintavétel, mikor, és ha igen, az milyen eredménnyel zárult. Ami viszont biztos: az ide érkezőket továbbra is lezárt strand várja.

A vízbe vezető lépcsőket elbarikádozták, figyelemfelhívó szórólapokkal látták el. A mindig zsúfolt helyen szokatlan látványt nyújt az üres parkoló, ahol legfeljebb a közterület-felügyelők jelennek meg, ellenőrizve, mindenki betartja-e a tiltást. Az első napokban ugyanis még akadtak, aki megpróbálkoztak a fürdéssel, igyekeztek a lezárást kikerülve bejutni a vízbe, mások csak a lábukat lóbálták a part menti betonperemen és tanakodtak, merre induljanak tovább. Mára azonban láthatóan feladták, egy lélek sincs a környéken,

Egy ideig kitartott a parkolóban működő egyetlen büfé is, bízva a zárlat mielőbbi feloldásában, mostanra azonban ez is lehúzta a rolót. 

A szabadstrand egyébként nem véletlenül népszerű: egy kis öbölben fekszik, a táj pedig idilli: a parti nádas mentén hófehér hattyúk úszkálnak, a vízben lubickolva pedig a tihanyi apátság pompás látványában lehet gyönyörködni.

Ám vélhetően ami az előnye, az lett most a hátránya is a strandnak.

A közösségi portál helyi és környékbeli csoportjaiban megosztott információk szerint

a hasmenést, hányást és magas lázat okozó E-Coli baktérium fertőzte meg a vizet. És azért nem tud kitisztulni, mert az öbölben alig mozog a víz. 

Mindemellett persze a folytatódó kánikula sem tesz jót a vízminőségnek.