Az elmúlt időszakban jogosan foglalkoztatta a közvéleményt a tihanyi Somosi szabadstrand lezárásának ügye. Ezzel kapcsolatban tájékoztatom a lakosságot, hogy az Önkormányzat a jogi lehetőségeit maximálisan kihasználva rendszeres tájékoztatást kért a vízszennyezés ügyében a kivizsgálásra illetékes hatóságoktól - közölte Facebook-bejegyzésében Tihany októberben hivatalba lépett új polgármestere. Kötél Balázs tudatta:

a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. tájékoztatása szerint a Balatonba jutó szennyeződés okát feltárták, a cég a fennálló műszaki problémát megoldotta.

A polgármester jelezte, a most hivatalba lépett új képviselő testület a jövőben határozottabban fog fellépni minden hasonló esetben, hogy a település jó hírnevét megvédje, és mindent megtesz a környezet és a Balaton megóvásának érdekében, valamint folyamatosan tájékoztatja a helyi lakosságot és a közvéleményt is.

Tihanyban a népszerű Somosi szabadstrandot  augusztus közepén zárták le, a rossz vízminőségre hivatkozva.

A korábbi polgármester tájékoztatása annyit tartalmazott, hogy „a Balaton vízminőségének romlása miatt, 2024. augusztus 16. napjától a Somosi szabadstrand átmenetileg nem üzemel."

Ez az átmenetiség azonban elhúzódott és egészen augusztus végéig tartott, szeptember első napján ugyanis már az az újabb kiírás várta a strandolni vágyókat, hogy véget ért a fürdési szezon.

A strandon gyorsan ki is emelték a vízből a lejáró lépcsőket és eltávolították a vízmélységet jelző bójákat, míg a közeli másik szabadstrandon a kánikulára való tekintettel hagytak egy lejárót a Balatonba. A víz minőségéről azonban semmilyen hivatalos információt nem tettek közzé. A közösségi portál helyi és környékbeli csoportjaiban megosztott hírek szerint

a hasmenést, hányást és magas lázat okozó E-Coli baktérium fertőzte meg a vizet. És azért nem tud kitisztulni, mert az öbölben alig mozog a víz. 

Azóta most érkezett először tájékoztatás az ügyben és beigazolódott a gyanú. Eszerint hetekig ömlött a szennyvíz a Balatonba. A szennyeződés pontos forrását mostanra sikerült feltárni és megszüntetni a hibát.