A 2007 óta működő Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat idén 13 település 19 strandján, helyszínenként két önkéntes bevonásával biztosítja a sebesültek ellátását egészen augusztus 20-ig.

Az ügyeletes elsősegélynyújtók feladata a tóban vagy a parton történt sérülések, rosszullétek szakszerű ellátása, nagyobb sérülés, betegség esetén mentőhívás és a beteg állapotának stabilizálása, szükség esetén az újraélesztés megkezdése – ismertette Kardos István, a szolgálatot működtető Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

A vöröskeresztes önkéntesek nem mennek be a vízbe, a parton teljesítenek szolgálatot. Közülük sokan egészségügyi területen tanulnak.

A szezonokban megszokott összesen két-háromezres esetszám az idei rendkívüli forróság miatt növekedni fog – tette hozzá Kormos Ádám, a Magyar Vöröskereszt ifjúsági szakmai vezetője.

A tervezett nyolc turnusból most zárult a harmadik, és már eddig csaknem kétezer eset történt. Ez kiemelkedően magas szám, az eddigi szezonok alatt egyszer sem tapasztaltak ilyet. Tavaly a nyolc turnus alatt összesen 2368 esetben kellett elsősegélyt nyújtani.

A mai napig a balatoni segítők leggyakoribb feladata a kagylók vagy kövek okozta vágások, horzsolások és rovarcsípések ellátása, ugyanakkor az extrém meleg miatt sokszor van dolguk napégéssel, hőkimerüléssel és napszúrással.

 A legnagyobb hazai humanitárius szervezet összegyűjtötte, mire érdemes figyelni a pihenés alatt.

  • A legfontosabb, hogy 11 és 16 óra között ne tartózkodjunk közvetlenül napsütésnek kitéve, bőségesen fogyasszunk folyadékot, lehetőleg vizet, és fokozottan ügyeljünk a bőrünk megóvására fényvédő készítmények használatával.
  • Ha valaki émelygést, fejfájást, nyaki fájdalmat, zavartságot és gyengeséget tapasztal, valószínűleg napszúrást kapott. Ilyenkor az arc vöröses színű és az égett bőrhöz hasonlóan száraz tapintású. Ha felismerte másnál a tüneteket, amint teheti, kísérje az érintett személyt árnyékos, hűvös helyre, kínálja hideg vízzel, majd helyezzen hidegvizes borogatást, például átnedvesített zsebkendőt a csuklójára.
  • Súlyos esetben hőség miatti ájulás fordulhat elő, amelyet hirtelen fellépő láz, sápadtság, fokozott verejtékezés kísér. Ezt a jelenséget hívjuk hőgutának. Amennyiben ezeket a tüneteket észleli valakin, azonnal hívja a 112-es segélyhívót!