A közigazgatási és területfejlesztési miniszter már korábban is beszélt arról, hogy ideje lenne megvitatni: megtartható-e a Balaton lakóhelyként, vagy hosszabb távon arra kell berendezkedni, hogy „egyfajta magyar Floridaként” a jómódú magyar nyugdíjasok, illetve a felső- és felső középosztály nyaraló- és pihenőhelye lesz, ahová néha leugranak vagy visszavonulnak. 

Navracsics Tibor most az InfoRádióban részletesen elmondta: miért szeretné, ha elindulna egy átfogó egyeztetési folyamat a Balaton jövőjéről. 

Véleménye szerint 

az a jelenség, hogy nagyon sokan második otthonukként tekintenek a Balatonra, felveti annak a kérdését, hogy mennyiben üdülőhelyek vagy lakóhelyek a tóparti települések, illetve ezek hogyan egyeztethetők össze.

Az, hogy 2022-ben három nap alá (2,88) esett a nyaralók által a balatoni üdülőkörzetekben töltött átlagos napok száma, szerinte azt jelzi, hogy Balaton és környéke egyre inkább a hétvégi kirándulási célponttá válik, ami gazdasági szempontból  nem biztos, hogy jó képet fest a jövőre nézve.

Navracsics Tibor úgy fogalmazott, a kormány „eszköztára korlátolt, de természetesen tehet dolgokat” annak érdekében, hogy ne csak az idősek és a tehetősebb emberek költözzenek Balaton-parti településekre,

hiszen az lenne a cél, hogy ne csak nyaralni járjanak az emberek a magyar tengerhez, hanem élni is jó legyen ott.

Lettek már ennek érdekében lépéseket, a kormány például uniós forrásból a 2024-es évre ötmilliárd forintot biztosított a Balaton Fejlesztési Tanács számára önkormányzati szolgálati lakások kialakítására a kiemelt balatoni üdülőrégióban, hogy odavonzzák a tanárokat, orvosokat, rendőröket.

További feladat szerinte még az oktatási körülmények javítása, a helyi identitás erősítése, ami talán a térség népességmegtartó képességét is növelheti, és meg kellene akadályozni a fiatalok folyamatos elvándorlását.

A közigazgatási és területfejlesztési miniszter nagyon fontosnak tartja, hogy a helyi közösségek és az üdülők között jó viszony legyen. 

„A fejlődés és az előrelépés az önkormányzatok, az üdülők, valamint a helyi lakosok közös ügye és érdeke” – összegezte.