Hét év után véget ért a sávolyi MotoGP beruházására létrehozott cég felszámolása. A spanyol Sedesa projektje kútba esett, a felszámolás után a 200 hektáros, versenypályának szánt terület spanyol kézben maradt – írta meg a 24.hu.

Lassan egy évtizede tartó hercehurca zárult le ezekben a hetekben: elkelt az eredetileg a MotoGP magyar nagydíja helyszínének szánt Balatonring területe. A felszámolás eredményhirdetése alapján

Nettó 664,3 millió forintos ajánlattal vitték el a MotoGP magyar nagydíja helyszínének szánt Balatonring területét. A 24.hu megtudta, az ingatlan a legnagyobb hitelezőé, a Sávolyi Termálcentrum Kft.-é lett. Ezzel befejeződött a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft. hét éve húzódó felszámolása.

A spanyol befektető azonban nem verte nagydobra a vásárlást, olyannyira, hogy a lap megkeresésére semmire sem válaszolt. A sávolyi önkormányzat sem reagált arra, hogy megkapták-e a 292 millió forintnyi követelésüket, illetve tudnak-e már valamit a terület hasznosításáról. Az egyik helyi lakó elmondta viszont, hogy az ingatlant benőtték a nyárfák és főleg a gaz.

A részben közművesített fejlesztési terület 2,5 kilométerre fekszik az M7-es autópályától, ahol a spanyol Sedesa-csoport akart fejleszteni, de az igényelt 15,3 milliárd forint hitelt a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. visszavonta még 2010-ben, így végül nem épült meg a motorversenypálya.

A felszámolásból most megszerzett terület a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft. tulajdonában állt, a projekt nélkül maradt társaságot azonban 2015 májusában a bíróság megszűntnek nyilvánította, és már a kényszertörléséről is rendelkezett. 2017-ben fordult kényszertörlésből felszámolásba az eljárás. A vagyon értékesítésére a felszámoló többször meghirdette az ingatlant, de eredménytelenül. Végül a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft., már nem akart hozzá járulni az áron aluli értékesítéshez.

Szeptemberben a felszámolást lebonyolító céget, a Cég-Controll Kft.-t a Centurio Gazdasági Szaktanácsadó Kft. váltotta.

A vevő Sávolyi Termálcentrum Kft. 2023-as mérlegében árbevétel nem volt, 7 millió veszteség azonban igen, a saját vagyona negatívba csúszott, a saját tőke soron is mínusz 4 milliárd forint szerepelt, kötelezettségei pedig meghaladták a 6,3 milliárd forintot. Viszont ez a cég volt a MotoGP területével rendelkező Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft. legnagyobb hitelezője, 9,7 millió euró erejéig jegyeztek be zálogjogot a javára.

Hivatalosan is visszatérhet viszont Magyarországra a Superbike-világbajnokság. A balatonfőkajári Balaton Park Circuit ugyanis felkerült a bajnokság előzetes versenynaptárába. Erről itt olvashat többet >>>