A számlanyitási akciók bezárása, illetve a korábbi, igen kedvező konstrukciók átdolgozása lehet a folyománya a kormány legutóbbi döntésének Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint. 

Bár a kormány a hétfő este megjelent rendeletben december végéig megtiltotta a bankoknak az illetékemelés közvetlen áthárítását és ennek érdekében befagyasztotta a bankszámla díjakat és költségeket, ám a banki szakember szerint ez csak a már meglévő számlacsomagok esetében érvényes. 

Bármely bank bármikor dönthet úgy, hogy az adott számlacsomagot nem értékesíti, és ahelyett új, más árazású számlacsomagot kínál ügyfeleinek. Ezeknél akár más költségelemekben, például a havi díjban már érvényesíthetőek a megemelkedett banki költségek

– hívja fel a figyelmet.

Fontos ugyanakkor tudni, hogy meglévő csomagból nem lehet kitenni az ügyfelet. 

Mindenesetre az elkövetkező napokban mindenkinek még megérheti áttekinteni a bankok számlaszolgáltatásait és kiválasztani a bankolási szokásaiknak legmegfelelőbb ajánlatot adó bank számlacsomagját, még mielőtt az adott pénzintézet úgy dönt, hogy azt az augusztus 1-től érvényes illetékemelés miatt nem értékesíti tovább.