Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij tanácsadója a Telegramon tett közzé egy bejegyzést, melyben tagadja saját korábbi kijelentését a Barátság kőolajvezeték 2025 január elsejével történő lezárásáról.

Az ukrán tisztviselő most már arról írt, hogy a tranzit 2029 végéig, a szerződés lejártáig biztosan folytatódik.

Ukrajna teljes mértékben teljesítette és teljesíteni fogja szerződéses kötelezettségeit az ilyen megállapodások lejáratának meghatározott időpontjáig. Ez vonatkozik az európai országokkal való kétoldalú kapcsolatainkra is” – közölte Podoljak az Index beszámolója szerint.

A Sztrana ukrán lap szerint a tanácsadó valószínűleg összekeverte a kőolajvezetékkel kapcsolatos szerződés lejártát a gáztranzitszerződésével, amely valóban 2025 januárjában jár le.

Ez utóbbival kapcsolatban az ukrán energiaügyi miniszter még márciusban megerősítette, hogy nincs lehetőség az orosz gáztranzitot érintő szerződések meghosszabbítására.

A Mol Podoljak korábbi kijelentésére úgy reagált, hogy ebben a témában semmilyen jelzést nem kaptak. Azt is közölték, hogy az ukrán féllel továbbra is meglévő, jó üzleti kapcsolatuk van, és a szállítások is folyamatosak.

Az ukrán elnöki tanácsadó mondataira látványos lefordulást mutatott a Mol részvény árfolyama: 2700 forintról fordultak le, onnan előbb 2630 forintig ereszkedtek, majd felgyorsult az esés.

Leáll a Barátság kőolajvezeték – létezik alternatíva?

2025-ben leáll a Barátság olajvezeték, amelyen keresztül orosz olajat szállítottak Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába – jelentette be Mihajlo Podoljak az ukrán elnök tanácsadója. A Mol Nyrt szerint a kőolajvezeték leállításáról semmilyen jelzést nem kapott a társaság. Egy ilyen történés komoly biztonsági kockázatot jelent, hiszen egyetlen kiemelt partneren alapul az ellátás. A magyar kormány évek óta törekszik a szállítások diverzifikálására. Bemutatjuk, mi lehet a Barátság kőolajvezeték alternatívája.