Az FC Barcelona futballszurkolói elvesztették az utolsó bírósági próbálkozásukat, hogy az Európai Bizottság vizsgálja meg, hogy állami támogatás segítette-e a szupersztár Lionel Messi több millió eurós átigazolását a Paris Saint-Germainhez.

Az Európai Unió legfelsőbb bírósága elutasította Issam Abdelmouine Barca-szurkoló és a Penya Barca Lyon szurkolói csoport keresetét, mondván, hogy őket közvetlenül nem érintette semmilyen állami támogatás, és a brüsszeli nyomozóknak nem kellett volna felvenniük a panaszukat – írja a Politico.

Lionel Messi, minden idők egyik legnagyobb futballistája 2021-ben hagyta el a Barcelonát, miután a klub a spanyol bajnokság pénzügyi fair play szabályait okolta azért, hogy nem tudta felvenni a versenyt a katari tulajdonú PSG által ajánlott hatalmas fizetéssel.

Ugyanazon a napon, amikor Messi bejelentette, hogy elhagyja szeretett klubját, Abdelmouine panaszt tett a Bizottságnál, követelve, hogy vizsgálja ki azt az állítását, miszerint a PSG tisztességtelen állami támogatást kapott a könnyen kijátszható francia pénzügyi fair play szabályok miatt, lehetővé téve az állami tulajdonú kluboknak, hogy túlköltekezzenek. Mindössze három héttel később kapott egy elutasító levelet.

A Bíróság szerint Abdelmouine nem hivatkozhat arra, hogy „érdekelt félként” részt vesz egy esetleges vizsgálatban, arra hivatkozva, hogy „általános érdeke fűződik egy olyan sportág védelméhez, mint a labdarúgás és annak értékei”. A bíróság egy alacsonyabb szintű bíróságot támogatott, amely tavaly félrerakta az ügyét.

Abdelmouine ügyvédje, Juan Branco csalódott volt, hogy a Barcelona és annak elnöke sem támogatta a bírósági eljárást. „A futballszurkolók azok, akik szenvednek, mivel a klubok a pénzügyi érdekeiket a játék fölé helyezik” – tette hozzá az ügyvéd.