Új pszichoterápiás központ és családok háza nyílt a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházában. A pszichés nehezítettséggel élő fiatalok gyógyulását segítő központ és a hosszabb kezelésen lévő gyerekek családjainak helyet adó, két apartmanból álló ház elkészültéhez a kormány 50 millió forinttal járult hozzá.

Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a csütörtöki átadáson úgy fogalmazott: a Bethesda Gyermekkórház több, mint egy kórház, hiszen egy olyan közösség működteti az intézményt, amely „nemcsak gyógyít, nemcsak a betegséget látja”, hanem az egész embert is.

Az államtitkár hozzátette: reményei szerint a kormány még jobban hozzá tud járulni ahhoz a komplex fejlesztéshez, amelyet a kórház vezetése kidolgozott, és a betegségmegelőzés jelentette 21. századi kihíváshoz.

Latorcai Csaba szerint az Egészséges Budapest Programban is hatalmas lépéseket tettek az elmúlt öt évben:

128 milliárd forintot fordítottak a főváros egészségügyi megújítására, ezen felül 100 milliárdot infrastruktúra-fejlesztésre.

Pászthy Bea, az Egészségügyi Szakmai Kollégium gyermekpszichiátria és addiktológia tagozatának elnöke azt mondta, ez a központ egy újabb lehetőség a problémával küzdő gyerekeknek. Kitért arra, hogy

minden hetedik gyerek küzd valamilyen mentális problémával, és ennek a "mentális pandémiának" beláthatatlan következményei lesznek.

Minden nemzet jövőképességét az határozza meg, hogy mennyire bánik jól a gyerekekkel, mennyire segíti őket a mentális, testi, lelki egészségük fenntartásában.

A Bethesda kórház mindig választ adott a társadalmi kihívásokra, és ez ennek az intézménynek az igazi ereje - hangoztatta, hozzátéve, a pszichoterápia egy alulfinanszírozott ellátás, és ez egy újabb lehetőség, hogy a szinte csak magánellátásban elérhető terápia itt most mindenkinek elérhetővé válik.

Németh Laura klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, a részleg vezetője elmondta, a Bethesdában 2021 elején jött létre az a bizonyítottan hatékony, a kognitív viselkedésterápia módszerén alapuló pszichoterápiás részleg, ahol pszichés nehezítettséggel élő fiatalok gyógyulását segítik.

Az ország bármely részéről fogadják a 8-18 év közötti gyerekeket

és fiatalokat, a munkatársak nyolcfős csoportokban dolgoznak. A beutalóköteles ellátást egyhetes intenzív vagy kéthetes ambuláns csoporttréningek keretében nyújtják.

Az új részleget és családok házát Sávolt Karolina 14 éves festőművész alkotásai díszítik.