Jövőre öt németországi telephelyét tervezi bezárni a Coca-Cola, a jelentős átszervezésben főként logisztikai központok érintettek Neumünsterben, Berlinben, Bielefeldben és Memmingenben, de a Kölnben működő gyártóüzemre is lakat kerül.

A dpa német sajtóügynökség keddi jelentése szerint a bezárások következtében összesen 505 munkahely szűnik meg Európa vezető gazdaságában, amelyből 207-et máshová helyeznek át, míg 78 új állás is létrejöhet.

Erős a verseny, gyengül a hatékonyság

A naponta több mint 2,2 milliárd adag üdítőitalt értékesítő, globális vállalatcsoport németországi palackozásért és forgalmazásért felelős cége, a Coca-Cola Europacific Partners (CCEP) úgy nyilatkozott: a cél az, hogy a világmárka hatékonyabban pozícionálja magát az erős versenypiacon, és megfeleljen az itallogisztika változó követelményeinek.

Ezért optimalizálni akarják a német termelési és logisztikai hálózat kihasználtságát, ami leginkább a két gyártósorral rendelkező, kölni üzemet érinti, ahol hatszáz embert foglalkoztatnak

A Kurier információi szerint a Rajnán fekvő városban a termelést 2025. március 31-től állítják le, a hivatalos indoklás szerint amiatt, mert hiányoztak a terjeszkedési és növekedési lehetőségek. A bezárások célja tehát a termelés javítása, ugyanakkor a négy másik, érintett városban az italgyártó csak logisztikai létesítményekkel rendelkezik. 

Eltűntek a közvetlen vevők

A Coca-Cola drasztikus lépését az itallogisztika átalakulása is indokolja.

A nagy kereskedelmi partnerek ugyanis egyre gyakrabban térnek át a közvetlen szállításról a központi raktáron keresztül történő kiszállításra, míg a kisebb vásárlók már gyakrabban rendelnek a nagykereskedőkön keresztül.

Ennek eredményeként jelentősen visszaesett a közvetlen vevők és megrendelések száma a saját telephelyeken, és csökkent a kimenő raktári mennyiség a logisztikai helyszíneken. 

„Nagyon fájdalmas” az alkalmazottaknak

A CCEP Németország legnagyobb italgyártója, és mintegy 6500 embert foglalkoztat összesen 27 európai helyszínen, ebből 14 gyártóüzem.

A Handesblatt idézi a cég egyik ügyvezető igazgatóját, aki szerint tisztában vannak vele, hogy a tervezett változtatások "nagyon fájdalmasak" az érintett munkavállalók számára. Ezért hangsúlyozták: a vállalatnak fontos, hogy a bezárásokat úgy hajtsák végre, hogy az társadalmilag felelős és átlátható módon történjen. 

Nálunk a kettős minőség miatt szorultak

Itthon az italgyártó legutóbb akkor került a hírekbe, amikor az élelmiszeriparban jellemző kettős minőség elleni fellépés jegyében Lázár János építési és közlekedési miniszter hadat üzent, mert kiderült: több mint dupla annyi igazi narancslé van az olaszországi Fantában, mint a hazaiban, emiatt a gyártmány íze és a színe is nagy eltéréseket mutat.

Lázár szerint a külföldi áruházláncok sokszor a Nyugat-Európában már eladhatatlan élelmiszeripari szemetet próbálják ránk sózni, ezt azonban erős kontrollal kordában kell tartani.

A kereskedelmi szövetség akkor visszautasította a miniszter állításait, míg a Coca-Cola Magyarország azt közölte, hogy termékek összetétele teljes mértékben megfelel a helyi előírásoknak és a fogyasztói preferenciáknak.