A legnagyobb megdöbbenés bizonyára a Fehér Házat és Biden segítőit érte, akik a közösségi médiából értesültek Biden döntéséről. A Skynews beszámolója szerint úgy fogalmaztak:

„Senki nem érti, mi történt.”

Korán temették, és be is darálta a politika gépezete Joe Bident

Végül mégiscsak összeroppantotta a politikai daráló, vasárnap visszalépett az amerikai elnökjelöltségtől Joe Biden. A demokrata elnököt nem csak politikai ellenfelei, de saját párttársai és a sajtó is össztűz alá vette az utóbbi időben, különösen miután komoly hibákat vétett a Donald Trump elleni tévévitában. Összefoglalónkat itt találja.

Hosszú közleményben méltatta ugyanakkor Bident Barack Obama. A volt amerikai elnök szintén a Skynews tudósítása szerint azt írta:

„Politikájával és példájával Joe emlékeztetett minket arra, hogy kik vagyunk − egy olyan ország, amely elkötelezett az olyan régimódi értékek mellett, mint a bizalom és a becsületesség, a kedvesség és a kemény munka; egy ország, amely hisz a demokráciában, a jogállamiságban és az elszámoltathatóságban; egy ország, amely ragaszkodik ahhoz, hogy mindenkinek, függetlenül attól, hogy kicsoda, van hangja, és megérdemel egy esélyt egy jobb életre. Azt is tudom, hogy Joe soha nem hátrált meg a harctól. Az, hogy átlátja a politikai helyzetet, és úgy dönt, át kell adnia a stafétabotot egy új jelöltnek, minden bizonnyal élete egyik legnehezebb döntése. De tudom, nem hozta volna meg ezt a döntést, ha nem hisz abban, hogy ez a helyes Amerikának. Ez Joe Biden hazaszeretetének bizonyítéka − és történelmi példája annak, hogy egy valódi közszolga ismét az amerikai nép érdekeit helyezi a sajátja elé, amit a vezetők jövőbeli nemzedékei jól teszik, ha követnek.”

Ki kell vizsgálni a Joe Biden szellemi állapotával kapcsolatos igazságot eltitkoló amerikai média és politikusok összejátszását – ezt már Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője jelentette ki a hírre reagálva.

A következő lépésnek annak kivizsgálásának kellene lennie, hogy miként esküdött össze az amerikai média a politikai körökkel a közvélemény manipulálására az egyik politikai párt érdekében, elhallgatva az igazságot Biden mentális állapotáról - hangoztatta a szóvivő.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának alelnöke Havannában újságíróknak azt hangoztatta, hogy Biden, aki az egész világon és saját hazájában is számos problémát okozott, felismerve, hogy nem fogják újraválasztani, menekül. Vologyin sürgette az amerikai elnök felelősségre vonását az Ukrajnában kirobbantott háborúért, az európai államok gazdaságának tönkretételéért, az Oroszország és más országok elleni szankciós politikáért. „Véres a keze” – mondta a politikus.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök viszont a CNN beszámolója szerint megköszönte Biden rendíthetetlen támogatását országa Oroszország elleni harcában „Az elmúlt években sok erős döntés született, és emlékezni fogunk rájuk, mint Biden elnök bátor lépéseire, amelyeket kihívásokkal teli időkben tett. Mindig hálásak leszünk Biden elnök úr vezetéséért” – fogalmazott.

A cseh kormányfő szerint Joe Biden visszalépése az amerikai elnökjelöltségtől egy olyan komoly politikus döntése, aki évtizedekig szolgálta hazáját.

Felelősségteljes és személyesen biztosan nem könnyű lépés, de annál értékesebb - írta Petr Fiala  az X közösségi hálón. A cseh politikus hangsúlyozta: szurkol az Egyesült Államoknak, hogy a két erős és egyenrangú jelölt demokratikus versenyéből "egy jól elnök kerüljön ki".

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter a közszolgálati hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy Joe Biden bejelentése korábban jött a vártnál. Úgy vélte, hogy az utóbbi évtizedek egyik legdrámaibb amerikai elnökválasztásának vagyunk tanúi.

Donald Tusk lengyel kormányfő az X-en azt írta: Biden sokszor állt nehéz döntések előtt, amelyeknek köszönhetően Lengyelország, Amerika és a világ biztonságosabb, a demokrácia és a szabadság pedig erősebb lett. Tusk azon meggyőződését fejezte ki, hogy Biden ugyanebben a szellemben hozta meg a visszalépéséről szóló döntést is.

Micheál Martin, Írország külügyminisztere úgy fogalmazott,  „szomorúan és csodálattal” értesült a hírről, és „Írország hűséges barátjának” nevezte Bident, aki „felbecsülhetetlen támogatást nyújtott a sziget békéjéhez és jólétéhez”,