Két lista is készült, amelynek alapján a külföldre látogatók mérlegelni tudják: érdemes-e éppen a kiszemelt célpont felé venniük az irányt, vagy inkább másfelé kalandozzanak. Az egyik összeállítás, a globális békeindex (Global Peace Index, GPI) békességük és közbiztonságuk alapján rangsorolta a nemzeteket és régiókat. A másik, a Numbeo az európai városok biztonságát elemezte. 

Ami az országokat illeti: 

a legnagyobb biztonságban Izlandon érezhetjük magunkat, a szigetországot Írország és Ausztria követi a sorban.

Közvetlen térségünkben Szlovénia (9) és Csehország (12) is kimondottan biztonságos.

A 163 államot rangsoroló listán Magyarország szintén a TOP20-ban szerepel, egészen pontosan a 14.

Hazánkat pedig Horvátország követi (15).

A lista vége felé a sorrend így alakul: 155. Izrael, majd Szíria, Oroszország, Kongó, Ukrajna, Afganisztán, Dél-Szudán, Szudán következik, az utolsó helyen pedig a közbiztonságot tekintve Jemen áll.

A Numbeo európai városok biztonságát összevető listáján kicsit másképp alakul a helyzet, legalábbis ami bennünket illet: 

Budapest a 130 várost értékelő rangsorban az 51.

A magyar fővárost illetően a külföldiek szóvá tették, hogy főleg a budapesti klubokban, éttermekben és szórakozóhelyeken többet számolnak fel a turistáknak, mint az aktuális árak. Több helyen is említik a taxisofőrök átveréseit, viszont a legtöbben kedvesnek és vendégszeretőnek írják le a magyarokat.

A felmérések szerint jelenleg Hága áll a legbiztonságosabb európai városok listájának élén. Bár itt is vannak többé-kevésbé biztonságos területek, de a bűnözési ráta összességében viszonylag alacsony. A tömegközlekedés megbízható és biztonságos, a taxiszolgáltatások szabályozottak és megbízhatóak. 

A lista második helyére befutó norvég Trondheim és a harmadik helyre sorolt München szintén ajánlott úticél. 

Közvetlen közelünkben kimondottan biztonságos a horvát főváros, Zágráb (6). A szlovén főváros, Ljubljana pedig a 7. helyre került. 

Végül íme az az öt város, amelynek a lista végi szereplése  alapján érdemes körültekintőnek lenni, ha ide látogatunk: Nápoly, Birmingham, Coventry, Marseille, Bradford.