A pénzügyi szolgáltatók mellett ma már a BKK ügyfelei is a kiberbűnözők célkeresztjében állnak, egyelőre nagyon nehéz az online adathalászok ellen védekezni. Az Indexnek adott augusztusi interjúban kibervédelmi szakértők jelezték, hogy 

A kiberbűnözők világszerte közel 8000 milliárd dollárnyi kárt okoztak a cégeknek és felhasználóknak 2022-ben. Ez a szám 2016 óta megállás nélkül növekszik.

Ezzel a kibertámadások száma és az általuk okozott károk olyan mértékűvé váltak, hogy azokat globális szinten az egyik legégetőbb, hatásukat tekintve legsúlyosabb veszélyforrások között kell említenünk, és a probléma egyre csak súlyosbodik. 

Kamu Facebook-oldalakon ingyenes vagy kedvezményes BKK-jegyekkel csalogatnak

Csütörtökön a BKK jelezte, hogy az elmúlt időszakban számos bejelentés érkezett hozzájuk, hogy adathalász csalók hirdetnek utazási kedvezményeket a BKK nevében.

A BKK oldalára megtévesztően hasonlító, annak arculati elemeit és fényképeit felhasználó Facebook-oldalak ingyenes vagy kedvezményes árú jegyeket, illetve bérleteket népszerűsítenek – ám ezek kizárólagos célja, hogy megszerezzék a felhasználók személyes és bankkártyaadatait.

A BKK felhívta a figyelmet arra, hogy nem értékesít ilyen módszerrel termékeket. Azokat kizárólag a BKK Pontkeresőjében található hivatalos értékesítőhelyeken, a jegy- és bérletautomatáknál, illetve a BudapestGO alkalmazásban lehet megvásárolni.

Aki a megtévesztő vagy csalásra utaló oldalakra kattint, és megadja az adatait, azt komoly anyagi kár is érheti

– válaszolta lapunk megkeresésére a BKK. „Ha valakinek visszaélnek az adataival, vagy anyagilag megkárosítják, kérjük jelentse az említett Facebook-oldalt, illetve haladéktalanul forduljon a rendőrséghez“ – tették hozzá.

Erre figyeljen, hogy ne váljon csalás áldozatává

Lapunknak elmondták, hogy a probléma megoldása érdekében a BKK már felvette a kapcsolatot Metával. A társaság addig is arra kéri ügyfeleit, hogy legyenek fokozottan óvatosak jegy- és bérletvásárláskor.

A visszaélések többsége úgy védhető ki legkönnyebben, ha a felhasználó nem egy külső keresőoldalról, vagy Facebook-posztból próbálja elérni a BKK szolgáltatásait, hanem közvetlenül beírja a társaság ismert oldalait a böngészőbe, vagy megnyitja a BKK applikációját.

Kizárólag a hivatalos értékesítési csatornákon, tehát többek közt a BudapestGO applikációban, vagy személyesen, a BKK Pontkeresőjében található értékesítőhelyeken, illetve a BKK jegy- és bérletautomatáinál vegyék meg jegyüket, bérletüket. A csalások megelőzése érdekében továbbá a BKK azt javasolja, hogy ügyfelei a bkk.hu oldalon ellenőrizzék a jegy- és bérletárakat, valamint a kedvezményeket, amelyek a kamu Facebook-oldalak ajánlataival szemben valósak.

Egy magyar cég nemzetközi szinten küzd a kibercsalókkal

Az Economx korábban bemutatta, hogy egy vezető magyar kiberbiztonsági cég a szaúd-arábiai piacon hajt végre akvizíciót a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség közreműködésével.

A száz százalékban magyar tulajdonú Quadron Kibervédelmi Zrt. és a szaúd-arábiai piac egyik legdinamikusabban fejlődő szereplője, a Smartcyber Security Solutions előszerződést írt alá április 16-án.

Az akvizíciónak köszönhetően a hazai kiberbiztonsági export hatalmas lendületet kaphat a Közel-Keleten. 

A magyar vállalat küldetése, hogy innovatív kiberbiztonsági megoldásokkal védje a digitális infrastruktúrákat és az érzékeny adatokat, valamint fejlett analitikai megoldásokkal hozzájáruljon a digitalizáció terén az értékteremtési folyamatokhoz. A szaúd-arábiai kormány pedig felismerve, hogy a több milliárd dollár értékű kiberbiztonsági iparág alapvető szerepet játszik a digitális infrastruktúra védelmében, és az érzékeny információk kibervédelmi fenyegetésektől való megóvásában, az elmúlt években jelentős beruházásokat hajtott végre a kiberbiztonsági szektorban.

Korábban Renate Strazdina, a Microsoft régiós technológiai vezetője világított rá lapunknak, hogy elszaporodhatnak az olyan kibertámadások, amelyek már nemcsak az adatokat, hanem a fizikai eszközöket, például intelligens kamerákat, érzékelőket vagy ipari vezérlőrendszereket is célba veszik, így konkrét fizikai károkat okozhatnak. Teljes interjúnkat ide kattintva olvashatja el.