Új fejezetet nyitott a lassan negyedik hetéhez közeledő sztrájktárgyalásokban a Boeing: a cég vezetése közölte, hogy visszavonja a mintegy 33 ezer amerikai gyári dolgozónak tett bérajánlatát, és nem tervez további tárgyalásokat a szakszervezet képviselőivel – számolt be a Reuters.

A Boeing és a szakszervezet hétfőn és kedden tartotta a tárgyalások legutóbbi fordulóját.  A megbeszélések azonban nem vezettek eredményre, a felek között megmaradt a patthelyzet, és nem látni jelét annak, hogy ez a közeljövőben megoldódik. 

„Sajnos a szakszervezet nem vette komolyan a javaslatainkat” – tudatta a Boeing Commercial Airplanes vezetője, Stephanie Pope a dolgozóknak küldött üzenetében, egyúttal tárgyalhatatlannak nevezte a szakszervezet követeléseit. Bejelentette: 

„a további tárgyalásoknak jelenleg nincs értelme, ezért az ajánlatunkat visszavontuk”.

A Reuters korábban arról számolt be, hogy a repülőgépgyártó vizsgálja a lehetőségeit, hogy részvények és hasonló értékpapírok eladásával több milliárd dollárral pótolja a kieső bevételeit, amíg a legkelendőbb 737 MAX, valamint a 767-es és 777-es repülőgépeket előállító gyárai állnak.

A társaság, amely elvesztheti az értékes befektetési besorolású hitelminősítését, elrendelte több ezer alkalmazottjának átmeneti szabadságolását is.

A Boeing amerikai nyugati parti gyárában a dolgozók sztrájkoló szakszervezete 40 százalékos béremelést követel négy év alatt, valamint a korábbi nyugdíjszabályozás visszaállítását.