Egy 1945-ben ledobott amerikai bomba robbant fel szerdán a Japán délnyugati részén található Miyazaki repülőtéren, körülbelül egy perccel azután, hogy egy utasszállító elhaladt a helyszín mellett.

Senki sem sérült meg, és nem volt repülőgép a közelben, amikor a bomba működésbe lépett – közölték a japán szárazföldi és közlekedési minisztérium illetékesei.

Az Önvédelmi Erők és a rendőrség vizsgálata megerősítette, hogy a robbanást egy 225 kilós amerikai bomba okozta. Yoshimasa Hayashi, a kabinet főtitkára elmondta, hogy szerda délutánig 87 járatot töröltek a repülőtéren.

A repülőtér tájékoztatása szerint a gurulóútban keletkezett károkat az éjszaka folyamán helyreállították, és csütörtök reggel újraindultak a járatok.

A Miyazaki repülőteret 1943-ban építették a japán birodalmi haditengerészet egykori repülési kiképzőtereként, ahonnan anno öngyilkos, kamikaze pilóták is felszálltak.

A japán védelmi minisztérium illetékesei szerint a második világháború alatt ledobott, több száz tonnányi fel nem robbant amerikai bomba lehet továbbra is Japánban elásva, amelyek néha építkezéseken kerülnek elő – számolt be róla az AP.

Az általuk közzétett videóban látható, ahogy a robbanás aszfaltdarabokat lövell a levegőbe, mint egy szökőkút, a gurulóútban körülbelül 7 méter átmérőjű kráter keletkezett.