A spanyolországi versenyhatóság (CNMC) történetének legnagyobb, 400 millió eurós, 150 milliárd forintnak megfelelő bírságával sújtja a booking.com online foglalási szolgáltatót.

A hatóság szerint a magát a világ legnagyobb utazási irodájaként jellemző amerikai cég évek óta könyörtelenül visszaél piaci helyzetével, elszívva a levegőt a helyi versenytársaktól, és magához láncolva a kereskedelmi szálláshelyeket.

A CNMC döntése szerint elfogadhatatlan a booking.com szabályozása, miszerint 

  • a portállal együttműködő szálláshelyek nem kínálhatják olcsóbban a szolgáltatásaikat a saját oldalukon, mint a booking.com-on,
  • a platform önhatalmúlag, egyeztetés nélkül ad kedvezményt a szállásokra, az adott szolgáltatók bevételét csökkentve,
  • a platform tevékenységével elégedetlen szálláshelyek nem kérhetnek jogorvoslatot Spanyolországban, hanem csak hollandiai bírósághoz fordulhatnak.

A hatóság szerint a booking.com ezekkel a praktikákkal akadályozza a versenyt, hátrányt okozva a spanyol szolgáltatóknak, szálláshelyeknek és közvetítőknek egyaránt.

A döntés nem jogerős, és a booking.com közölte is, hogy fellebbez ellene - írta az Spiegel német hírmagazin.

Brutális, közel 400 milliós büntetést varrt a Booking nyakába a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal feltárta, hogy a globális online szálláshelyfoglalási platformot működtető vállalkozás továbbra is alkalmazta jogsértő kommunikációs gyakorlatát, és a fogyasztók pszichés befolyásolását. "Jutalmuk" minden idők legmagasabb utóvizsgálatban kiszabott GVH-bírsága lett. Bővebben>>>