Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszternek szeptember 15-ig előterjesztést kell benyújtania az intézmény üzemeltetési költség- és bevételi terveit részletesen magában foglaló, hosszú távú üzemeltetési koncepcióról – tudta meg a hvg.hu.

Bozsik Aréna az ország legdrágább stadionja, az eredeti tervek szerint ötmilliárdba kerülő létesítmény végső beruházási költsége 17 milliárd forint körül alakult.

A stadionok éves üzemeltetési díja általában az építési költség egy százaléka

Kisebb arénák – nagyjából ötezer nézőnél kevesebb befogadására alkalmas létesítmények esetén az összeg közelebb van a két százalékhoz – állítják a szakemberek.

Kisebb stadionoknál azért nő a százalékos arány, mert vannak olyan elkerülhetetlen költségek, mint például egy esti mérkőzésnél a világítás, amely több milliós tétel, és melyek mindenhol egyformán jelentkeznek, függetlenül a stadion méretétől.

Megoldást jelentene, ha egy állami cég üzemeltetné az összes stadiont, ez abból a szempontból könnyítene a helyzeten, hogy hozzáértő szakemberek foglalkoznának ezzel a nagyon fontos feladattal, és talán némi költséget is meg lehetne így takarítani.