Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) pénteken ismertetett előzetes felmérése szerint

a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási ágazat szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 51,7-re esett vissza ebben a hónapban a májusi 53,0-ról. Az elemzői előrejelzések 53,1-es júniusi kompozit mutatót valószínűsítettek júniusra.

A júniusi kompozit BMI-mutató héthavi mélypont: az index tavaly november óta nem jelzett ilyen lanyha gazdasági aktivitást a brit üzleti magánszektorban.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését jelzik, vagyis az 51,7-es előzetes júniusi kompozit adat a jelentős csökkenés ellenére még mindig a brit üzleti szektor teljesítményének növekedésére vall.

A kompozit adaton belül a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási ágazat júniusi aktivitási indexe 51,2-re csökkent a múlt hónapban mért 52,9-ről.

Ez a részindex is héthavi mélypont.

A brit feldolgozószektor júniusi BMI-mutatója ugyanakkor javult: a pénteken ismertetett előzetes S&P Global/CIPS-felmérés 51,4-es gyáripari indexet jelez erre a hónapra a májusban mért 51,2 után. A júniusi feldolgozóipari BMI 23 havi csúcspont.

Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence üzleti főközgazdásza az előzetes júniusi kompozit BMI-index pénteki ismertetéséhez fűzött elemzésében kiemelte: az aktivitási számításokból az következtethető, hogy a brit hazai össztermék (GDP) negyedéves összevetésben számolt pillanatnyi növekedési üteme alig haladja meg a 0,1 százalékot.

Williamson szerint a lassulás részben az üzleti környezettel kapcsolatos bizonytalanságokat tükrözi a július 4-re kiírt nagy-britanniai parlamenti választásokkal összefüggésben, számos vállalat ugyanis halasztja a döntések meghozatalát, amíg nem tisztázódnak a választás után várható kormányzati szakpolitikai irányok.

Bajban a jegybank

A szakértő kiemelte mindemellett, hogy a júniusi BMI-felmérés eredményeiben egyértelműen látszanak a szolgáltatási szektor makacsul tartós inflációjának hatásai is, ez ugyanis komoly mértékben hátráltatja a Bank of England kamatcsökkentési ciklusának elkezdését.

A brit statisztikai hivatal (ONS) e héten ismertetett adatai szerint az éves összevetésben számolt infláció májusban – több mint három éve először – a jegybank 2 százalékos célszintjére lassult, az átlagon belül azonban a szolgáltatási szektor fogyasztói árai 5,7 százalékkal emelkedtek a tavaly májusi szinthez képest.

(via MTI)