A koronavírus-járvány ideje óta sokaknak lehet olyan benyomása, mintha az évek azóta rövidebbek lennének. De az időérzékelésünk másként is megcsal bennünket. Olyan, mintha a Covid nem négy éve, hanem már sokkal régebben forgatta volna fel az életünket - mutat rá a Dívány. 

A portál összeállítása szerint több magyarázat is létezik arra, miért érezzük úgy, hogy az idő bizonyos esetekben gyorsabban múlik.

Az egyik elmélet szerint ennek az lehet az oka, hogy a 2020-as események miatt elszakadtunk a való világtól, és még inkább elmerültünk a digitális térben. Emiatt az elmúlt négy év olyan érzést kelthet bennünk, mintha meg sem történt volna. 

Egy másik elképzelés szerint az úgynevezett „lezárt életkor” teória okozza az időbeli csalódást. Eszerint sokan úgy érezhetik, hogy más az életkoruk, mint ami a valós éveik száma.

A feltételezések szerint annak, hogy a biológiai korunkat nem érezzük azonosnak a tényleges életkorunkkal, az lehet az oka, hogy a lezárások alatt eltöltött évek tulajdonképpen kiestek az életünkből.

Vannak, akik úgy vélik, hogy az időérzékelésünk azért változott meg az elmúlt évtizedekben, mert sokkal elfoglaltabbak vagyunk, mint az elődeink. ebből kifolyólag kevésbé éljük meg a mindennapokat. . 

Emiatt kevésbé tudunk csak a jelenre figyelni, a jelenben élni, mint néhány évtizeddel ezelőtt.

A fentieken túl van egy új elmélet is. A Covid agyunkra gyakorolt hatása kapcsán született meg az úgynevezett „időérzékelési elmélet”, 

Ennek lényege, hogy minél idősebbek leszünk, annál inkább úgy érezzük, hogy az idő felgyorsul, mivel megváltozik a róla alkotott képünk.

A jelenséget Thomas Mulligan, a tudományos videóiról ismert tartalomkészítő az alábbiak szerint magyarázza. Az első születésnapunkon az elmúlt egy év az életünk 100 százalékát kiteszi. A második születésnapunkon már az eltelt újabb egy év az életünk 50 százalékát teszi ki. Mire 20 évesek leszünk, addigra egy év az életünkből öt százalékot jelent. Ez pedig azt jelenti, hogy például a 20 és 25 éves korunk közötti szakasz az addig megélt évek egyötödét, míg a 25 és 30 közötti időszak már csak egyhatodát jelenti. Mindezt annak ellenére így érezzük, hogy sem a napok, sem az évek száma nem változik, egyévnyi idő mindig ugyanaddig tart.

Ám van lehetőségünk arra, hogy lelassítsuk az egyre gyorsabbnak érzékelt időt. Igyekezzünk igazán egyedi és érdekes dolgokat tenni.

Ugyanis a maradandó élményt nyújtó cselekedeteknek köszönhetően az érzékelésünk szerint csökken a múló idő sebessége, míg amikor rutinfeladatokat látunk el, sokkal inkább úgy érezzük, mintha egy szempillantás alatt eltelnének az évek.