Érdemes sietniük az egyetemen továbbtanulók szüleinek, ha magasabb összegű családi pótlékot szeretnének a kisebb gyermekek után. Bár nem jár családi pótlék az egyetemista után, de a továbbtanulók beleszámítanak az eltartottak számába, így magasabb összeget lehet kapni a testvérekre. Aki szeptember végéig lép, júliusig visszamenőleg kaphatja a több pénzt -hívta fel a figyelmet az enpenzem.hu.

A magasabb családi pótlékot a tanév megkezdése után, az érvényes hallgatói jogviszony igazolásával lehet kérni, két hónapra visszamenőlegesen. Vagyis nem jár automatikusan.

Tekintettel arra, hogy visszamenőlegesen legfeljebb két hónapra lehet igényelni az emelt pótlékot, ahhoz, hogy júliustól járjon, még szeptemberben lépni kell. Ha valaki ezt csak októberben tudja megtenni, akkor csak augusztustól kapja meg a magasabb járandóságot.

Nézzük az összegeket.

Egy kétgyermekes családnál, ha a nagyobbik leérettségizett és egyetemen továbbtanul, akkor nem az egy gyermek után járó után járó 12200 forint családi pótlékot, hanem a kétgyermekesek után gyermekenként járó 13300 forintot kaphatja meg a szülő a fiatalabb gyermek után. 

Háromgyerekeseknél egy továbbtanuló és két kisebb testvér esetén 13300 forint gyermekenkénti összeg, összesen 26600 forint helyett tehát gyerekenként 16 ezer forint, összesen 32000 forint  jár. A felsőoktatási tanulmányokat folytatók közül csak az első egyetemi vagy főiskolai szintű képzésben részt vevő hallgató számítható be a gyerekszámba.

Más a helyzet, ha nem egyetemen tanul tovább az érettségizett diák, hanem a szakképzésben, közoktatási intézmény nappali tagozatán. Ekkor annak a tanévnek a végéig jogosult a szülő a családi pótlékra, amelyik évben a gyermek betölti a 20. életévét. Nem jár azonban automatikusan, érettségi után igényelni kell. Ha elmúlik 20 éves, akkor ugyanaz a helyzet, mintha egyetemen tanulna tovább: vagyis nem jár a családi pótlék, de ha kéri a szülő, a gyermekek számába (eltartottként) beleszámíthat.