A Belügyminisztérium és az Országos Kórházi Főigazgatóság csaknem két hete hallgat az ügyben – írta meg a 24.hu. Virág József július 15. óta tölti be a Komárom-Esztergom Vármegyei Szent Borbála Kórház igazgatói posztját, miközben hetedrendű vádlottja a Szegedi Csanád volt jobbikos európai parlamenti képviselő és társai ellen 2021-ben indult büntetőpernek. A 22 vádpontot felsorakoztató büntetőügyben az elmúlt három évben számos tárgyalást tartottak, ám egyelőre nem született meg az elsőfokú ítélet sem, a tárgyalássorozat ősszel folytatódik – tájékoztatta a lapot a Fővárosi Törvényszék.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal ajánlása alapján indult nyomozás.

A vád fókuszában az a Szegedi Csanád áll, aki korábban a Jobbik EP-képviselője volt, és a vádirat szerint 2009 és 2014 között képviselői támogatási összeg jelentős részét tulajdonította el. Szegedi a Brüsszelbe bejelentett parlamenti asszisztenseit részben fiktív módon foglalkoztathatta, köztük Virág Józsefet, aki ekkor a Péterfy Sándor utcai kórházban dolgozott főállásban.

Szegedi akkor úgy mutatta be Virágot, hogy ő a Jobbik európai parlamenti csoportjának egészségügyi szakértője, a Jobbik budapesti szervezetének kabinetvezetője.

A politikusra öt év letöltendő börtönbüntetést kért az ügyészség beismerés esetére, ám mivel ez nem történt meg, öttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik, az ügyészség ezenkívül 17 millió forint pénzbüntetés kiszabását és 78 millió forint vagyonelkobzást kérte. Virág József szintén tagadta az ellene felhozott vádakat, vele szemben másfél év felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyészség beismerés esetére, ám miután ő sem tette meg, ha bűnösnek találják, három évig terjedő szabadságvesztést is kaphat.

A vádak szerint Virág nagyjából 17 millió forint juttatásra tett szert jogtalanul, éppen ekkora vagyonelkobzást indítványoztak vele szemben.

Virág Józsefet onkológust, klinikai farmakológust, a daganatos betegségek specialistáját kereste a lap, de telefonon csak annyit közölt, hogy egyébként is csak az Országos Kórházi Főigazgatóság engedéyével nyilatkozhat.

Az OKFŐ és a belügyi tárca sem reagált az esetre.

Az utolsó szálig betöltik a kórházigazgatói posztokat

Az érintett intézmények között van három vármegyei és három budapesti is. Erről itt olvashat többet >>>