Az IWH (Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung Halle) csődfelmérése szerint júliusban 

Németországban a gazdasági társaságok fizetésképtelenségi bejelentéseinek száma a nyilvántartás 2016. januári kezdete óta a legmagasabbra, 1406-ra emelkedett.

  • A növekedés az előző hónaphoz képest 20 százalékos,
  • az előző év júliusához képest 37 százalékos volt.
  • A júliusi adat 46 százalékkal meghaladta a 2016-2019 közötti, azaz a koronavírus-járvány előtti évek júliusi átlagát.

Az IWH közleménye szerint

a fizetésképtelenségi bejelentések számának jelentős növekedése minden ágazatot érint, azonban különösen szembetűnő emelkedés látható a feldolgozóiparban.

A nagy munkaadók csődje jelentős és tartós jövedelem- és bérkieséshez vezethet az érintett munkavállalók számára. 

A júliusban fizetésképtelenséget bejelentők legnagyobb 10 százalékába tartozó vállalatok fizetésképtelensége az előző havival közel megegyezően csaknem 10 ezer munkahely megszűnését jelentette júliusban, ami a csőd miatti állásvesztéseknek a koronavírus-járvány előtti évekre számolt júliusi átlagával ugyancsak közel azonos szintet jelent.

Az IWH előzetes fizetésképtelenség-indikátorai a májusi emelkedés után júniusban némileg csökkentek, azonban júliusban meredek emelkedés következett be, a mutatók ismét az év elején látott magas szinten állnak.

Arra számítunk, hogy a fizetésképtelenségek száma augusztusban enyhén csökken, majd szeptemberben ismét emelkedik. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg továbbra is folyamatosan a koronavírus-járvány előtti szint felett marad

- idézi az MTI Steffen Müllert, az IWH csődkimutatásokkal foglalkozó szakértőjét.