A kakaó egyszerre oka és áldozata a klímaválságnak, ugyanis a kakaó az egyik fő okozója az erdőirtásnak Nyugat-Afrikában, ami talajromláshoz, a víz elérhetőségének bizonytalanságához, a csapadékeloszlás eltolódásához, a biodiverzitás csökkenéséhez vezet.
Ezek a következmények összességében alacsonyabb terméshozamokat eredményeznek, ami miatt további erdőirtás szükséges, hiszen a gazdák kompenzálni szeretnék a terméskiesést. Indonéziában is hasonló csapdába kerültek.
- Az 1980-as években közel egymillió hektárnyi erdőt alakítottak kakaóültetvénnyé.
- Becslések szerint 1988–2008 között 2-3 millió hektárnyi erdőveszteséget írhattunk a kakaótermesztés számlájára.
A kakaóültetvények terjedése tehát hozzájárul az erdőirtáshoz köthető szén-dioxid-kibocsátáshoz.
Ennek eredményeként a csokoládé is rendelkezik karbonlábnyommal.
Mekkora a csoki karbonlábnyoma?
Becslések szerint a csoki karbonlábnyoma akár 19 kilogramm szén-dioxid-kibocsátással is egyenértékű lehet kilogrammonként.
Összehasonlításként a Másfélfok felsorolásából látható, hogy
- a marhahús esetén ez az érték 60 kilogramm szén-dioxid-ekvivalens per kilogramm,
- a kukorica esetén 1 kilogramm szén-dioxid-ekvivalens per kilogramm,
- az almáé csupán 0,4 kiló szén-dioxid-ekvivalens per kilogramm.
A fokozott műtrágya-használat a nitrogén-oxid kibocsátásának növekedéséhez vezet, ami szintén hozzájárul a karbonlábnyom emeléséhez.
Elfogyhatnak a kakaótermő területek
Felére csökkenhet a kakaótermesztésre igazán alkalmas területek nagysága a klímaváltozás miatt a 2040–2070 közötti időszakra.
A klímaváltozás mérséklése mellett fontos a már bekövetkezett változásokhoz való alkalmazkodás.
Mit tehetnek a termesztők?
Bár a kakaótermesztők egyre inkább tisztában vannak a klímaváltozás okaival és következményeivel, ugyanakkor megfelelő források (anyagi, eszközök, tudás) hiányában az alkalmazkodás rendkívüli kihívást jelent számukra, ezért a gazdák támogatása, továbbképzése fontos.
Mindannyiunk, azaz a vállalatok, forgalmazó cégek és a fogyasztók érdeke is, hogy fenntartható módon termesszünk kakaót és kereskedjünk vele.
Ezt segíthetjük elő, ha a Fair Trade csokoládékat részesítjük előnyben.
A gazdák a garantált minimum áron kívül további prémiumot kapnak, ami jobb életkörülményeket eredményez és a közösség számára fontos létesítmények (kórházak, iskolák) fejlesztését is lehetővé teszi
– mondta Kis Anna meteorológus, az ELTE Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársa.