Az e-SIM egy virtuális SIM-kártya, amelyet letölthet telefonjára, akár alkalmazáson keresztül, akár QR-kód beolvasásával. Számos e-SIM szolgáltató közül választhat, a legnépszerűbbek az Airalo, a Holafly és a Buoygues, de több cég, például az EE, az Orange és a Vodafone is értékesít e-SIM-eket. Általánosságban elmondható, hogy a 2018 után piacra dobott okostelefonok többsége e-SIM funkcióval fog rendelkezni – írta meg a Euronews.

Az E-SIM-ek használható táblagépeken és okosórákon is használhatók, de ezt ellenőrizni lehet a gyártó webhelyén.

Számos előnye van az e-SIM használatának utazás közben:

  • könnyen megvásárolhatók és telepíthetők,
  • a beállítások között válthat a szokásos SIM és az e-SIM között, és szabályozhatja, hogy mikor használja fel adatforgalmát,
  • mind az országspecifikus, mind a regionális e-SIM-ek rendelkezésre állnak, ami további rugalmasságot kínál.

Az e-SIM csak az adatbarangolást fedi le, ami azt jelenti, hogy a hívások kezdeményezéséért és SMS-ek küldéséért többet kell fizetni. 

Az adatkártyánál, egyes esetekben, ha például valakinek havi szerződése van egy hálózati szolgáltatóval, az adatbarangolás is szerepelhet a csomagban. Ha nem, akkor rendszerint lehetőség van egyszeri adatbérlet vásárlására. Ez kizárja a csomag külföldön való használatát.

Az e-SIM-ekhez hasonlóan az adatkártyák is virtuálisak, és megvásárolhatók a hálózat webhelyén vagy alkalmazásán keresztül, az adatbérletek pedig a szokásos szolgáltatónál, és hozzáadhatók a következő havi számlához, így azok egyszerűen és gyorsan aktiválhatók.

Az e-SIM-hez hasonlóan ugyanazt a telefonszámot használja, és nagy előnye, hogy tartalmaz hívásokat és szöveges üzeneteket is. Ami azonban az adattovábbítást illeti, kisebb a választék az e-SIM-ekhez képest, amelyek országspecifikus, regionális, kontinentális és világméretű csomagokat kínálnak.

Kulcsfontosságú, hogy egy utazó körülnézzen, és megtalálja az igényeinek leginkább megfelelő ajánlatot. És ne feledje, hogy bármikor elkerülheti a többletköltségeket, ha kikapcsolja az adatbarangolást, és távollétében csak a WiFi-re támaszkodik.