A Cocó7 Csokoládé Bolt és Látványműhely gesztenyés-sárgabarackos csokoládés süteményét választottak idén Budapest desszertjének, amelyet először az október 11-én, pénteken kezdődő Édes Napok Budapest fesztiválon kóstolhatnak meg az érdeklődők a Szent István-bazilika előtt.
Az Édes Napok Európa egyik legnagyobb csokoládé és édesség tematikájú szakvására.
A Szent István-bazilika előtt csaknem negyven kiállító süteményeivel, csokoládéival és más finomságaival találkozhat a közönség – mondta a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség (Csésze) sajtótájékoztatóján Rebrus Csaba, a Csésze elnöke, az Édes Napok főszervezője.
Az idei Édes Napokon először jelenik meg a Balaton fagyija és sütije, de meg lehet majd kóstolni a Demeter Chocolate Kft. Dubai elnevezésű édességét, és bemutatkozik chocoMe új márkája, az Atelier is. A csokoládémanufaktúra különlegessége, hogy a teljes gyártási folyamatot saját maga végzi, helyben megvásárolja a kakaóbabot, amit azután saját maga hántol és pörköl meg – magyarázta a Csésze elnöke.
Az édesség tematikájú esemény célja, hogy segítse a magyar cukrász kis- és közepes vállalkozásokat, támogassa a magyar édességmanufaktúrák megerősödését, népszerűsítését – tette hozzá.
A magyar édesiparnak jelenleg nagy kihívásokkal kell szembenéznie.
Az elmúlt időszakban jelentősen növekedett a kakaóbab és más összetevők ára, de az energiára és a munkaerőre is egyre többet kell költeni, miközben a cukrászdák forgalma komoly visszaesést mutat. Rebrus Csaba szerint a magyar kézműves csokoládégyártás jól szerepel a világversenyeken, annak ellenére, hogy a szektor állami támogatásban nem részesül.
Az idei, meghívásos versenyen ötfős zsűri döntött: Budapest desszertet Cocó7 Csokoládé Bolt és Látványműhely készítette. Bretz Bernadett, a műhely vezetőjének elmondása szerint törekedtek arra, hogy kizárólag minőségi alapanyagokat használjanak.
A brownie-szerű piskóta csokoládé és vaj felhasználásával készült, a mandulás ropogós rétegen tejszínes étcsokikrém és rumos aromájú könnyű gesztenyekrém kapott helyet. A süti belsejében lévő sárgabarackzselé vaníliával, kevés szegfűszeggel és fahéjjal van „megbolondítva". A sütemény tetejére csokoládébevonat és egy kicsi gesztenyegolyó került – írta le a finomságot Bretz Bernadett.
Kövesse az Economx.hu-t!
Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!
Gazdasági hírek azonnal,
egy érintéssel
Töltse le az Economx app-ot, hogy mindig időben értesülhessen a gazdasági és pénzügyi világ eseményeiről!
Kérjen értesítést a legfontosabb hírekről!
Legolvasottabb

Brüsszel megunta az óraátállításosdit, el is dőlt a kérdés

Rossz hírt kaptak a magyar munkavállalók: háromnegyedüket érinti a baj

Pusztító repülőgépeket ont a Boeing: a fegyverkezési láz elérte a vállalatot

Meghökkentően zárult az EU-csúcs, az ukránokon spórolhatnak

Pont akkor távozott Tiborcz István bizalmasa, amikor kijött az ÁSZ jelentése az MNB-alapítványokról

Megindult a forint, de rossz irányba fordult

Kicsin múlt az atomkatasztrófa, vérfagyasztó hírek Oroszországból

Késes támadás Németországban: két ember súlyosan megsérült, egyikük életveszélyesen

Rászáll a NAV az otthonfelújítással csalókra
