Az, hogy már most hetek óta minden héten 15 fölötti az új szamárköhögéses esetek száma, arra figyelmeztet, hogy az oltásellenesség életveszélyes. Életveszélyes arra, aki nem kapja meg a védőoltását, és életveszélyes arra nézve, aki a fertőzést az oltatlanoktól fogja elkapni  –  hangsúlyozta Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok  Egyesületének elnöke az InfoRádióban. 

Rámutatott, hogy leginkább az újszülöttek és a legkisebb csecsemők vannak nagy veszélynek kitéve, hiszen csak kéthónapos kortól kezdik oltani a gyermekeket, és életveszélyesen súlyos fertőzést okozhat, ha valaki előtte, oltatlanul elkapja a vírust.

A szakember az egyre terjedő betegség kapcsán egy másik fontos aspektust is figyelembe ajánlott.

Mint fogalmazott, az idősebb korosztály abban a boldog tudatban élt sokáig, hogy megkapta a védőoltásait csecsemőkorban, és akkor ezzel le van tudva a kérdés. 

Szakemberek viszont azt mondják, hogy a védőoltások körülbelül tíz évig védenek, tehát 50-60-70 évesen érdemes elgondolkodni azon, hogy felvegyük újra ezeket a védőoltásokat. 

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi főosztályának osztályvezetője mindehhez hozzátette: 

már a várandósság ideje alatt vagy a várandósság tervezése során is fontos lenne a felnőtteknél az emlékeztető oltás beadása, és nemcsak a leendő szülőknél, hanem a nagyszülőknél is.

A fészekimmunitás, a közvetlen környezet oltottsága ugyanis védi a kisbabát. Emellett természetesen a higiénés rendszabályok betartása ugyanúgy érvényes. 

Ez egy légi úton terjedő fertőző betegség, tehát fontos a kézhigiéné, a köhögési etikett betartása, miként az is, hogy aki köhög, felső légúti tünetekkel rendelkezik, ne látogasson újszülöttet, vagy oltási koron aluli csecsemőt – hívta fel a figyelmet a szakember.