Aggasztó a helyzet a Guardian grafikája szerint:
A táplálkozási-közegészségügyi adatok azt mutatják, hogy európai összehasonlításban Magyarországon voltaképpen nem a legrosszabb helyzetben a maga 21,1-es mérőszámával, hiszen a kontinens térképén kék színnel jelölték azokat az országokat, amelyekben a háztartásokban fogyasztott ultrafeldolgozott ételek aránya 25 százalék alatt van.
A SÁRGA SZÍN A 25, A PIROS PEDIG AZ 50 SZÁZALÉK FÖLÖTTI ARÁNYT JELZI.
Aggasztó tények
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek tekintetében
- a kontinensen az Egyesült Királyság érdemelte ki a kétes dicsőséget, ott 50,7 százalékos a vacak ennivalók aránya,
- a legbüszkébb pedig Portugália lehet, 10,2 százalékos mérőszámmal.
Van baj bőven
A Redditen megjelent információkat megerősíti a tudomány.
Ultra processed food as % of household purchases in Europe
byu/Socc_mel_ ineurope
Az úgynevezett nyugati-típusú étrend a nevéből eredően nyugatról, legfőképpen az Egyesült Államokból ered.
AZ ILYEN TÁPLÁLKOZÁST A MAGAS SZÉNHIDRÁT- ÉS ZSÍRTARTALOM, A FELDOLGOZOTT ÉS ELŐKÉSZÍTETT ÉTELEK TÚLSÚLYA, ILLETVE A VÖRÖS HÚSOK GYAKORI FOGYASZTÁSA MELLETTI ALACSONY ÉTKEZÉSI ROSTBEVITEL ÉS A MOZGÁSSZEGÉNY ÉLETMÓD JELLEMZI.
Az ilyen ételek hiába lehetnek finomak, hiába könnyebb és gyorsabb elkészíteni ezeket, ha túl nagy hányadot tesznek ki az étrendünkben, ugyanis ronthatják az immunrendszer működését – írta a közelmúltban a Dívány, hozzátéve, hogy két kutatás is készült 2022-ben, amelyek arra mutattak rá, hogy az ultrafeldolgozott ételek súlyosan veszélyeztethetik az egészségünket, ha túl nagy szerepet kapnak az étrendünkben. Az első kutatásban 20 ezer egészséges olasz felnőttet vizsgáltak, és több gyulladáskeltő markert találtak azoknak a szervezetében, akik a legtöbb ultrafeldolgozott ételt fogyasztották. Végső soron a tanulmány azt a következtetést szűrte le, hogy
NAGYOBB ESÉLLYEL HALÁLOZNAK EL IDŐ ELŐTT AZOK, AKIK TÚL SOK ULTRAFELDOLGOZOTT ÉTELT ESZNEK.
A másik kutatás több mint 50 ezer amerikai férfit vizsgált meg, és egy betegség kialakulásának rizikójával kötötte össze az ultrafeldolgozott ételek fogyasztását. A tanulmány szerint vastagbélrákot kockáztat, aki nem hajlandó az egészségesebb étrend felé fordulni.