Néhány hónappal ezelőtt az Amundi még arra figyelmeztette a befektetőket, hogy tartózkodjanak a török kötvényektől. Most pedig már a kedvencei közé tartoznak – mutat rá összeállításában a Bloomberg.

A 2,3 billió dollárt forgató pénzkezelő úgy véli, hogy Törökország jó úton jár a gazdaság rendbetételéhez, ez pedig fel fogja lendíteni a piacokat.

A török részvények és kötvények külföldi tulajdonlása az elmúlt öt évet tekintve most a legmagasabb szinten áll, 2023 májusa óta több mint 30 milliárd dollár áramlott be ebből.

Ez azt jelzi, hogy a pénzkezelők, akik akkor távoztak, amikor Erdogan török elnök bevezette ellentmondásos kamatcsökkentési politikáját a kétszámjegyű inflációval szemben, gyorsan visszatérnek.

A piacok fellendülése miatti lelkesedés ellenére többen rámutatnak arra, hogy Törökország előtt még hosszú út áll. Az országban világszinten az egyik legmagasabb az inflációs ráta, és Erdogan fordulatos és meglepő döntései sem feledhetők. A külföldi részvény- és kötvénytulajdon pedig töredéke annak, ami 2012-ben volt.

Európa legnagyobb vagyonkezelője mindenesetre Törökország feltörekvő piaci helyi valutás kötvényeit az első öt helyen ajánlja.

A Moody's Ratings pedig több mint egy évtized óta nemrég először emelte meg az ország hitelminősítését.