Az utóbbi időben megszaporodó adathalász támadásokra és a banki adatok védelmére hívja fel a figyelmet honlapján, közösségi oldalain, George Appban és George Weben, valamint ügyfeleinek küldött külön körlevélben az Erste. A bűnözők mobiltelefonokra küldenek SMS üzeneteket, amelyek gyakran azt a látszatot keltik, mintha egy mobilszolgáltató, csomagküldő cég, a rendőrség, vagy egy streaming szolgáltató küldte volna.

Az üzenetekben hűségpontok beváltására, érkező csomaggal kapcsolatos adatok egyeztetésére, bírság befizetésére, vagy előfizetési díj kiegyenlítésére szólítanak fel.

A módszer ugyan nem új, ám most a csaló SMS-ek korábban sosem látott mennyiségben érkeznek. A telefonos üzenetekben a bűnözők elhelyeznek egy linket, amely egy hamis, az adott SMS-ben szereplő cég vagy szervezet honlapjára megtévesztően hasonlító weboldalra mutat.

Amennyiben valaki egy ilyen linkre kattintva az ál honlapon, az ott megadott utasításoknak eleget téve a bankkártyájával fizet, az így befizetett pénze mellett a bankkártyaadatait is átadja a bűnözőknek

 – hívta fel a figyelmet Kósa Anna, az Erste compliance vezetője.

Az Erste már a csalások 90 százalékát ki tudja szűrni, ám hiába minden banki védelem, ha az ügyfél maga adja meg a bankkártyaadatait a csalóknak. A banknál idén már hetente több száz bankkártyát kellett letiltani a bűnözők miatt. A különféle csalásokban érintett és ezért letiltott kártyák száma az Ersténél az idei első hét hónapban 20 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a 2022 azonos időszakával összevetve a növekedés mértéke eléri a 170 százalékot.

Az Erste tanácsai – Így védheti meg a pénzét

  • Sose kattints automatikusan egy SMS-ben érkező linkre, állj meg egy pillanatra és gondold végig, valóban ügyfele vagy az adott cégnek, tényleg csomagot vársz-e az adott futárcégtől!
  • Ha ezekből még nem egyértelmű a csalárd szándék, a látszólagos küldő hivatalos honlapján/mobilapplikációjában biztosan tájékozódhatsz az aktuális nyereményjátékokról, pont-, vagy számlaegyenlegedről, de telefonon is felveheted velük a kapcsolatot.
  • A rendőrség nem kommunikál SMS-ben az ügyfeleivel, a csomagküldő cégek pedig soha nem kérnek díjfizetésre.
  • Az SMS-üzenetbe ágyazott link sokszor kis mértékben sem hasonlít az állítólagos küldő nevére.
  • Mielőtt jóváhagysz egy fizetést, mindenképp ellenőrizd, hogy kinek és mennyit fizetsz! Ha valami eltérést látsz, ne engedélyezd, és jelentsd nekünk!
  • Ha megtörtént a baj, és ellopták a kártyaadataidat, hívd fel a TeleBankot, akár a George Appból, és kérd a kártyád tiltását! Instant kártyát is igényelhetsz, amit azonnal használhatsz fizetésre.

Ne dőljön be: hatalmas csalásra figyelmeztet a BKK

Ingyenes vagy kedvezményes árú jegyeket hirdetnek Facebookon a BKK arculati elemeit felhasználó csalók. A hamis oldalakat működtető adathalászok a bankkártya-adatokat próbálják megszerezni a felhasználóktól – árulta el az Economx kérdésére a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), figyelmeztetve, hogy aki a megtévesztő vagy csalásra utaló oldalakra kattint, és megadja az adatait, azt komoly anyagi kár érheti. Bővebben→