A vállalati ügyfeleknek újonnan folyósított fenntartható hitelek volumene megduplázódott 2,1 milliárd euróra. Az értékpapírmegtakarítási programok száma 23 százalékkal 1,3 milliárd euróra nőtt 2023 júniusához képest.

A nettó nyereség 2024 első fél évében 1,63 milliárd eurót tett ki a 2023 első félévi 1,49 milliárd euróval szemben.

A tájékoztatás szerint az Erste csoport igazgatósága, a kialakított osztalékpolitikáját folytatva, részvényenként 3 euró osztalékot javasol a 2024-es pénzügyi évre. A közleményben kitértek arra, hogy a cégcsoportnál a bankokat terhelő különadókat jelenleg négy fő piacon kell fizetni. A 134 millió eurós (121 millió euró előző évi után) összeg az egyéb működési eredményben jelenik meg. Ebből 96 millió euró (tavaly 101 millió euró) kapcsolódott Magyarországhoz. Ausztriában 20 millió euró (20 millió euró), Romániában (újonnan bevezetve 2024-ben) 18 millió euró volt a bankadó. A 46 millió eurós szlovákiai bankadó a jövedelemadók sorában szerepel.

Az első fél év kedvező üzleti teljesítményét követően az Erste csoport javítja előrejelzését.

Az Erste csoport jelenleg 15 százalékot meghaladó ROTE (Return On Tangible Equity) elérését várja 2024-ben, összességében stabil működési eredményt és ennek következtében 50 százalék alatti költség/bevétel rátát vár.

Az elemzői várakozások szerint az Erste csoport elsődleges piacain javuló GDP-növekedés várható 2024-ben. Az inflációs nyomás idén várhatóan továbbra is lefelé mutató trendet követ. A továbbra is erős munkaerőpiac támogatja a gazdaság növekedését az Erste csoport összes piacán. A folyó fizetési mérleg a legtöbb országban fenntartható szinten maradhat, folytatódik a költségvetési hiányok konszolidálása. Az államadósság GDP-hez viszonyított aránya az Erste csoport összes piacán az előrejelzések szerint nagyjából stabil marad, így lényegesen az eurózóna átlaga alatt lesz.

Ilyen gazdasági körülmények között az Erste csoport mintegy 5 százalékos nettó hitelnövekedésre számít.

A lakossági és a vállalati üzletágnak minden piacon hozzá kell járulnia e cél eléréséhez. A makró kilátások alapján a kockázati költségek alacsony szinten maradnak 2024-ben. Bár a jelenlegi alacsony kockázati költségszintek mellett nehéz pontos előrejelzést adni, az első fél évi eredményeket figyelembe véve az Erste csoport arra számít, hogy 2024-ben a kockázati költségek az átlagos bruttó ügyfélhitelek 20 bázispontja alatt lesznek, az eredetileg feltételezett 25 bázispont alatti szint helyett – közölte a cégcsoport.