Phenjan a múlt héten közölte, hogy teljesen elvágja a Korea-közi utakat és vasútvonalakat, és tovább erősíti a határ saját oldalán lévő területeket a „kétállami” rendszerre való törekvése részeként, elvetve az egyesítés régóta kitűzött célját.

Kedd dél körül a déli országrészhez kapcsolódó közúti és vasúti vonalak egyes északi részei megsemmisültek

– közölte a déli vezérkari főnökök egyesített vezérkara (JCS).

A határon átnyúló ügyekkel foglalkozó szöuli egyesítési minisztérium elítélte az incidenst, amely a korábbi Korea-közi megállapodások egyértelmű megsértésének minősítette, és „rendkívül abnormálisnak” nevezte.

Sajnálatos, hogy Észak-Korea ismételten ilyen visszás magatartást tanúsít

– mondta Koo Byoung-sam minisztériumi szóvivő egy tájékoztatót követően.

A feszültség azután fokozódott, hogy Észak-Korea múlt héten azzal vádolta Szöult, hogy drónokat küldött Phenjan fölé.

Észak-Korea szerint a drónok „hatalmas mennyiségű” Észak-ellenes röplapot szórtak szét, és Kim Dzsongun, valamint nagyhatalmú húga, Kim Yo Jong kedden arra figyelmeztetett, hogy Szöul „drága árat fog fizetni” érte.

A két Korea májusban az Észak-Koreából felröppentett szemétlufik miatt is összecsapott. Phenjan azt állította, hogy azok válaszlépések voltak a déli rezsimellenes aktivisták által küldött léggömbökre – számolt be róla a Reuters.

Kemény válasz érkezett a trágyaléggömbös „hadüzenetre"

Észak-Korea a múlt héten leggömbökkel juttatott át szemetet és tárgyát a két ország határán, ezért Szöul keményet lépett.