Kifutott Murmanszk kikötőjéből és az Északi-sark felé vette az irányt az 50 Let Pobedi (A győzelem 50. évfordulója) elnevezésű atomjégtörő, fedélzetén a Znanyije (Tudás) orosz tudományos ismeretterjesztő társaság ötödik sarkvidéki expedíciójával. Varga Levente, a budapesti Kőrösi Csoma Sándor gimnázium tanulója 14 másik ország 70 fiatal képviselőjével együtt várhatóan augusztus 17-én éri el a sarkot – számolt be az orosz energiavállalat, a Roszatom tájékoztatása alapján az Index.

Varga Levente a hajóra szállva elmondta, nagyon örül, hogy tagja lehet az expedíciónak, és kitűzheti a magyar zászlót az Északi-sarkon. 

Az expedíció résztvevőit érdekes programok várják az úton, tudományos előadások, kísérletek, mesterkurzusok mellett megismerkedhetnek a sarkvidék sajátos flórájával és faunájával, illetve az északi-tengeri hajózási útvonalon megvalósuló fejlesztésekkel.

A Roszatom támogatásával megvalósuló projektben

az orosz diákok mellett Bangladesből, Dél-Afrikából, Belaruszból, Indiából, Irakból, Kazahsztánból, Kamerunból, Kínából, Kirgizisztánból, Magyarországról, Mongóliából, Örményországból, Tunéziából és Üzbegisztánból érkezett fiatalok vesznek részt.

Az atomjégtörő augusztus 13-án indult, a Murmanszk – Ferenc József-föld, Északi-sark útvonalon várhatóan augusztus 17-én éri el az Északi-sarkot és augusztus 22-én tér vissza Murmanszk kikötőjébe.