Az Európai Tanács hat hónappal meghosszabbította hétfőn az Oroszország elleni korlátozó intézkedéseket.

Az európai uniós testület közleménye szerint a döntés értelmében az először a Krím félsziget 2014-es annektálása nyomán bevezetett, majd az Ukrajna elleni háború 2022-es kitörése nyomán kiterjesztett büntetőintézkedések 2025. január 31-ig lesznek érvényben.

Oroszország Ukrajna ellen 2022. február 24-én indított háborúja óta az Európai Unió tizennégy szankciós csomagot fogadott el Oroszország ellen.

Az intézkedések számos szektorra, a többi között a kereskedelemre, a pénzügyre, a technológiára és a luxustermékekre is kiterjednek, valamint tilalmat szabnak ki az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) átrakodásával és szállításával kapcsolatban, és blokkolnak több orosz tömegtájékoztatási eszközt is.

Az uniós testület szerint az intézkedések mindaddig érvényben maradnak, ameddig Oroszország a tevékenységével megsérti a nemzetközi jogot, emellett további, kiegészítő intézkedéseket is kilátásba helyeztek.

Ledőltek a szankciók falai Paks előtt

A paksi bővítés teljes körű és általános mentességet kapott a szankciós intézkedések alól, így felgyorsítható a beruházás – jelentette be Luxembourgban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.