A felsőoktatás felvételi keretében a tanulmányi átlaggal és az érettségivel maximálisan 400 pont szerezhető, ehhez jön az egyetem vagy főiskola által saját szempontrendszere szerint adtahó 100 pont. Az augusztus 29-én kihirdetett pótfelvételi ponthatárok szerint volt olyan szak, ahova elég volt mindössze 114 ponttal jelentkezni a szeptemberi tanévkezdéshez – írta meg az Index.

A központilag meghatározott 280-as minimumpontharárok megszüntetésével a hagyományos eljárás keretében is lehetett meglepően alacsony pontszámokkal egyes szakokra bekerülni.

A Wekerle Sándor Üzleti Főiskola gazdaságinformatikus költségtérítéses képzésére való bejutáshoz elég volt 78 pont, a levelező önköltséges formájára némileg magasabb 126 ponttal lehetett bekerülni,

  • ugyanitt emberi erőforrások szakon 134 pont,
  • a pénzügy és számvitelen 146 pont,
  • nemzetközi gazdálkodáson 163 pont jelentette a limitet,
  • a levelező, önköltséges kereskedelem marketing szakra csupán 114 ponttal felvételt lehetett nyerni,
  • nappali tagozatra már 160 ponttól be lehetett kerülni, kereskedelem és marketing költségtérítéses képzésére

– részletezte az Eduline.

A Dunaújvárosi Egyetemre való bekerüléshez sem kellett sok pont:

  • kommunikáció-és médiatudomány szakhoz 136 pontot,
  • műszaki menedzser szakhoz 130 pontot,
  • gazdaságinformatikus szakhoz 131 pontot kellett elérni.

Az Edutus Főiskolán is hasónló a helyzet, 132 ponttal felvételt lehetett nyerni nappali tagozatos kereskedelmi és marketing önköltséges képzésre augusztus végén.

A Tokaj-Hegyalja Egyetemen 200-as pontszámot vártak el költségtérítéses nappali tanító szakon.

Az idén a hagyományos felvételi eljárás keretében július 24-i ponthatárok kihirdetésével 90 334 jelentkezőt vettek fel valamelyik egyetemre vagy főiskolára, pótfelvételi eljárásban valamivel több mint 17 ezren vettek részt. 

Az idei pótfelvételiben 32 egyetem és főiskolai hirdetett meg férőhelyeket agrár, hitéleti, informatikai, műszaki, orvos- és egészségtudományi, pedagógusképzés, sporttudományi, illetve természettudományi szakokon. A nagyobb egyetemek pontszámairól itt nézheti meg a felorolást >>>