A felsőoktatási felvételi ponthatárok július 24-i kihirdetését követően több diák és szülő jelezte, hogy adminisztrációs hiba miatt az informatikai rendszerben egyik napról a másikra csökkentek pontjai, eltűnt a bizonyítványa vagy nem a legjobb eredményét vették figyelembe. Volt, akit ennek ellenére is felvettek, mások viszont kiestek.

A zavart idén az okozta, hogy változott a pontszámítás, az egyetemek maguk dönthették el, mire adnak 100 pluszpontot. Ehhez egy új számítógépes rendszer is készült, az adatokat az Oktatási Hivatal és az egyetem is kezelte.

Az Oktatási Hivatal azt közölte a Népszava érdeklődésére, hogy jelentős számú megkeresést kaptak az idei egyetemi felvételivel és az új pontszámítási eljárással összefüggésben, többségük a felvételivel kapcsolatos kérdés és „értelmezéskérés” volt.

Konkrét számokat nem árultak el, azt írták, erről csak a jogorvoslati, felülbírálati időszak lezárultát követően áll módjukban tájékoztatást adni.

Arra a kérdésre, hogy mi történik azokban az esetekben, amikor kiderül, hogy valakinek tévesen számolták ki a pontszámait, és emiatt nem került be egy képzésre vagy egyetemre, az OH azt közölte: 

akinek jogos az észrevétele, mert eljárási vagy adminisztrációs okból számítási hiba történt, az módosított besorolási döntést kap és a korrigált pontok szerint, a jelentkezés sorrendjében jelölt legkedvezőbb helyre veszik fel.

Vagyis akiknek valóban elszámolták a pontjait, azoknál kijavítják a felvételi eredményt, és ha így bejutnak az általuk választott helyre, nem szükséges pótfelvételizniük. Ugyanakkor, ha valaki már jelentkezett pótfelvételire, de a pontok korrigálása után mégis felvételt nyert, a pótfelvételiből párhuzamosan kikerül.