Egy amerikai bíróság arra kötelezte a csődbe ment FTX kriptopénz tőzsde alapítóját, hogy fizessen 12,7 milliárd dollárnyi kártérítést a csalás áldozatainak, valamint az ügyfeleknek. Az alapító Sam Bankman-Fried-et öt hónapja zárták rácsok mögé a cég összeomlásában játszott szerepe miatt.

Az árutőzsdei határidős ügyletekkel foglalkozó bizottság (CFTC) szerint ez a szabályozó hatóság történetében a valaha volt eddigi legnagyobb kártérítés, amit kiszabtakírja a The Guardian.

Az FTX nevű kriptoalapú tőzsde 2022 végén omlott össze a kriptoárfolyamok bedőlése után. Alapítóját, Sam Bankman-Friedet márciusban 25 évre börtönre ítélték, miután tavaly év végén csalás és pénzmosás bűntette miatt elítélték. Ezen felül a hatóságok 11 milliárd dollár vagyoni értékben foglaltak le tárgyakat. 

Az ügyészek szerint Sam Bankman-Fried régimódi stílusú sikkasztást követett el, amelyet az új,  kriptodeviza adta technológia álcája mögé rejtett. Az elítélt brókert az ügyfelei mintegy 8 milliárd dollár ellopásával vádolják.

A bíró a végzésen túl az FTX-nek véglegesen megtiltotta, hogy digitális eszközök vásárlása vagy eladása céljából kereskedjen, pénzeszközöket tartson vagy fogadjon el.

Milliárdos „kriptoherceg” volt: most 25 év börtönt kapott

Az Egyesült Államokban 25 év börtönbüntetést kapott csütörtökön Sam Bankman-Fried, az FTX kriptovaluta-vállalkozás alapítója.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!