Az olimpia gyorsítópálya lenne – mondta a Népszavának Fürjes Balázs, aki szerint az olimpia rendezéséről szóló népszavazás elsőre jó ötletnek tűnik, de a látszat csalóka. Nem volt még egyetlen olimpia, amelyet népszavazás előzött volna meg, még a világ legerősebb demokráciáiban sem. Abban a tíz városban, ahol az elmúlt tizenegy évben népszavazásra akarták vinni, az olimpia mindenütt zsákutcába jutott – fogalmazott.

Fürjes Balázs szerint a kormánynak ezzel nincs dolga, Budapest önkormányzatának és a MOB-nak kell közös nevezőre jutnia.

Tegnap írtuk meg, hogy Hadházy Ákos szerint a kormány kizsarolhat a fővárostól egy olimpiát, főleg azok után, hogy elkaszálta a Fővárosi Választási Bizottság a budapesti olimpiával kapcsolatos népszavazási kezdeményezést. Itt vannak a részletek >>>

Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, hogy az olimpiát a város fejlődésének szolgálatába lehetne állítani.

A főpolgármester korábban azt mondta, az ő álláspontja mindig is a nyitottság volt, és már a 2024-es olimpiára vonatkozó budapesti pályázatot is támogatta. Szerinte benne van a levegőben, és Budapest előbb-utóbb döntéshelyzetbe kerül. Viszont mivel egy ilyen felkérés elfogadása nem csupán az olimpia, hanem a paralimpia megrendezésével is járna, ezért Karácsony Gergely szerint 2036-ig el lehetne érni, hogy egész Budapest akadálymentes legyen. Erről itt olvashatnak többet >>>

Magyar Péter is azt mondta, szakmai diskurzusra, transzparenciára, közös döntésre van szükség – emlékeztetett Fürjes Balázs.

A sikeres párizsi rendezés megmutatta, hogy le lehet bonyolítani úgy egy ekkora eseményt, hogy az a városhoz van igazítva, nem a várost alakítják az olimpiához. 

Párizs szervezési összköltsége 4,4 milliárd euró, mintegy 1700 milliárd forint volt.

Ám ennek az összegnek csupán a három százaléka volt közpénz – hívta fel a figyelmet Fürjes Balázs, aki elmondta, a franciák a szervezési kiadások kilencvenhét százalékát magánpénzekből finanszírozták, így a jegyértékesítést, a vendéglátási csomagokat, ahogy volt NOB-támogatás és kereskedelmi partnerek, szponzorpénz.

Arról, hogy 9 milliárd lenne ez az összeg, nem 4,4 feltette a kérdést,

vajon az, hogy Párizs megépített egy régóta tervezett metróvonalat, amihez az olimpia adta a felhajtóerőt, olimpiai költség lenne? 

Az olimpia új lendületet tud adni a fejlődésnek.

A NOB elvárása az, hogy csak az olimpia miatt ne építs semmit – mondta Fürjes Balázs, aki szerint a nemzetközi szervezet már rég javasolja a házigazdáknak, ha van a közelükben egy hiányzó létesítmény, bátran lépjék át az országhatárt is.

Az atlétikai világbajnokságra készült ideiglenes lelátókkal a 35-40 ezres aréna adott, a 65 ezres Puskás is, utóbbi tökéletes volna a nyitó- és záróünnepség számára – mutatott rá.

Párizsban az olimpiai és paralimpiai játékokra eladtak 12 millió jegyet, a tévéközvetítéseken keresztül a világ népességének a fele kapcsolódott a küzdelmekhez. Kilenc évig készültek rá, sok erőforrást vetettek be – tette hozzá.

Közben India sportminisztere megerősítette, hogy országa meg akarja rendezni a 2036-os nyári olimpiát, egyszersmind el akarja érni, hogy az ötkarikás játékok éremtáblázatán a legeredményesebb tíz nemzet közé kerüljön. Itt vannak a részletek >>>