A Rio de Janeiróban tartott találkozón a G20-országok pénzügyminiszterei egyetértettek abban, hogy együtt kell működni a világ leggazdagabb embereinek megadóztatásán, ez a G20 soros elnökségét betöltő Brazília számára prioritás.

A Politico által már látott közleménytervezet szerint párbeszédet kezdenek a méltányos és progresszív adózásról, beleértve a rendkívül nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyek adóztatását is.

„Az adószuverenitás teljes tiszteletben tartásával együttműködésre fogunk törekedni annak biztosítása érdekében, hogy a rendkívül nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyek hatékonyan adózzanak” – írták a miniszterek a nemzetközi adóügyi együttműködésről szóló külön nyilatkozatban.

Fernando Haddad brazil pénzügyminiszter üdvözölte az általa történelmi megállapodásnak nevezett paktumot. Brazília korábban már felvetette a világ leggazdagabb magánszemélyeit terhelő globális adó gondolatát, amelyet a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetben megvitatott társasági adóreform inspirált. A Gabriel Zucman, a G20 tanácsadója által megfogalmazott elképzelés szerint

a világ 3000 leggazdagabb milliárdosára kivetett minimum 2 százalékos adóból állna, amely évente mintegy 250 milliárd dollárnyi összeget szabadíthatna fel.

Ez a javaslat azonban visszatetszést vált ki, többek között Christian Lindner német pénzügyminiszter és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter részéről, aki Rióban azt mondta: 

Az Egyesült Államok nem látja szükségesnek, és nem is tartja kívánatosnak, hogy erről globális megállapodást próbáljunk kötni.

Zucman, aki már előre túl korainak gondolta, hogy a G20-országok megegyezzenek a javaslatáról, nyilatkozatában üdvözölte, hogy „a G20-országok között konszenzus alakult ki arról, hogy a szupergazdagok adóztatásának módját rendezni kell”.