Még magasabb arányú bírságot szabhat ki a Gazdasági Versenyhivatal 2024. augusztus 1-jétől a jogsértő vállalkozásokra – hívta fel a figyelmet a GVH. 

A kiszabható maximális bírságösszeg 2023. szeptember 1-jén emelkedett az addig hatályos 10 százalékról 13 százalékra, kevesebb mint egy évvel később pedig már 15 százalékra.

Hangsúlyozták, hogy a GVH elsődleges célja nem a bírságolás, ugyanakkor a lehetséges pénzbeli szankció emelkedése komoly visszatartó erővel bír.

A GVH Versenytanácsa 2,2 milliárd forint bírságot szabott ki 2023-ban, összesen 97 vállalkozásra. 2024-ben pedig az eddigi versenyfelügyeleti bírságok összege már ez év augusztusában meghaladta a 2 milliárd forintot.

A konkrét bírságösszeget a GVH Versenytanácsa a versenytörvény, illetve a hatóság által kiadott bírságközlemények adta mérlegelési keretek között kalkulálja, az adott ügy valamennyi körülményére figyelemmel.

A maximálisan kiszabható bírságot az érintett vállalkozás – akár cégcsoportszintű – előző évi nettó árbevétele határozza meg.

A Gazdasági Versenyhivatal jelezte, hogy számos együttműködési lehetőséget kínál a vállalkozások számára, ezzel akár az eljárások során is mérsékelhető a bírságösszeg