Február, május és július után szeptember elsején is meghaladta az uniós elvárást a magyarországi földgáztárolók töltöttségi aránya. Így a kötelezőnél korábban teljesült mind a négy idei köztes feltöltési célérték. A most mintegy 90 százalékos mutató azt jelenti, hogy a novemberre előírt szint is jóval határidő előtt valóra válik – közölte az Energiaügyi Minisztérium.

Elsőként 2022-ben kötelezte uniós rendelkezés az érintett tagállamokat arra, hogy földfelszín alatti gáztárolóikat kapacitásuk legalább 80 százalékáig töltsék fel a fűtési szezon kezdetére. Tavalytól e közös célérték 90 százalékra emelkedett, november elsejei határidővel. 

Magyarország esetében szeptember elsejére 86 százalékos szintet követel meg az uniós rendelet, ez idén már augusztus közepén teljesült.

Az ősz eleji határidőre lényegében a két hónappal később esedékes, 90 százalékos feltöltési mutatónak is eleget tesz hazánk.

Mint a minisztérium hangsúlyozza, a megfelelő felkészülés, az április óta folyamatos betárolás a következő télen is megalapozza a hazai fogyasztók zavartalan kiszolgálását 

A teljes elérhető készletmennyiség az 5,8 milliárd köbmétert közelíti, ezzel már most több földgáz áll rendelkezésre, mint amennyire a legutóbbi fűtési szezonban a lakosság és a gazdasági szereplők összesen igényt tartottak.

A belföldi tárolók fogyasztásarányos töltöttsége tartósan több mint duplája az uniós átlagnak.

A tartalékok magas szintje a szaktárca szerint az enyhe téli időjárás mellett az egyre tudatosabb fogyasztói magatartásnak is köszönhető. Magyarország egymást követő két időszakban teljesítette felül az uniós elvárást a gázfelhasználás visszafogásában.

A tagállamoknak az előző öt év átlagához képest 15 százalékos csökkenést kellett elérniük. A hazai megtakarítás mértéke a kötelező szintet jelentősen felülmúlva 20 százalékos volt tavaly után idén áprilisig is.

A magyar családok zökkenőmentes ellátása tehát az októberben kezdődő fűtési szezonban is nagy biztonsággal garantálható.