Egy nemzetközi szakértői csoport szerint már akkorák az éghajlatváltozásból fakadó fenyegetések, hogy nem tudjuk a természetes élőhelyükön megvédeni a veszélyeztetett fajokat. Ezért

sürgős cselekvésre van szükség: biotárolót kellene létrehozni a konzervált sejtek és a bennük lévő létfontosságú DNS őrzésére.

Ez felhasználható lenne a kritikusan veszélyeztetett fajok kis populációinál a genetikai sokféleség növelésére, vagy klónozásra és új egyedek létrehozására a legrosszabb forgatókönyv, a kihalás esetén – ismertette az elképzelést a The Guardian.

A biológiai mintákat a katasztrófától védő tároló ötlete nem újkeletű. Gondoljunk csak a Svalbard globális vetőmagtárolóra, amely egy távoli norvég szigeten, az északi sarkkörön található. Ott fagyasztva tárolják a vetőmagokat, hogy biztosítsák a fontos élelmiszernövények újratermelését, ha betegség vagy aszály pusztítja el őket. Azonban a közelmúltban a növekvő hőmérséklet következtében bekövetkezett áradások bebizonyították, hogy még Svalbard sem óv kellően az éghajlatváltozástól.

Ha nem lettek volna ott emberek, az árvíz károsíthatta volna a biotárolót

– mondta az új javaslat egyik ötletgadája, Mary Hagedorn, a Smithsonian Állatkert és Természetvédelmi Biológiai Intézet munkatársa.

Hozzátette: a háborúk is veszélyt jelentenek a földi génbankokra, utalt az ukrajnai magbank 2022-es pusztulására. 

A BioScience nevű folyóiratban leírtak szerint a javasolt holdi bioraktárat nem érhetné el az éghajlati összeomlás, akárcsak a geopolitikai események vagy más földi katasztrófák.

A Hold természetes fagyos környezete miatt a minták egész évben fagyasztva maradnának, emberi beavatkozás vagy energiaforrás nélkül.

A sarkvidékek közelében lévő mély kráterek kihasználásával, amelyek soha nincsenek kitéve napfénynek, a Hold egyike azon kevés helyeknek, amely képes biztosítani a minták jövőbeli klónozásra alkalmas módon történő megőrzéséhez szükséges -196 Celsius-fokos ultraalacsony hőmérsékletet.

A kihalás közvetlen veszélye által fenyegetett fajok mellett a javasolt tároló a környezetükben és a táplálékláncban fontos szerepet betöltő fajokat helyezné előtérbe.

Gondos kiválasztás révén az elhelyezett fajokat fel lehetne használni egy kihalófélben lévő populáció újbóli létrehozására a Földön, vagy akár egy másik bolygó terraformálására.

Tekintettel az ezzel járó költségekre és kihívásokra, a kritikusok szerint az erőfeszítéseknek egyelőre inkább a fajok megőrzésére kellene összpontosítaniuk, mielőtt azok kihalnak. Hagedorn azonban úgy véli, mindkét stratégiára szükség van ahhoz, hogy minél több faj megőrzését biztosítsák.