A Google ideiglenesen szünetelti az Alphabet egység működését, hogy november 1-ig megújíthassák a Play Android-alkalmazásboltját, így a fogyasztóknak több választási lehetőséget biztosítanak majd.

A cég a továbbiakban nem fizethet azért a fejlesztőknek, hogy a Play Store-t bármiféle előnyben, kizárólagosságban részesítsék, nem fizethet, hogy más cégek ne versenyezzenek vele, nem fizethet más cégeknek, hogy azok előre telepítsék a Play Áruházat a készülékeikre, nem kötelezheti a fejlesztőket arra, hogy a Google Play számlázási szolgáltatását használják a tranzakciók során, viszont köteles engedni, hogy a versenytárs piacterek a Play Áruház teljes katalógusához hozzáférjenek, köteles a versenytárs piacterek használatához szükséges alkalmazásokat befogadni a Play Áruházba.

A Google az ítélet után jelezte, hogy annak következményei az amerikai fejlesztőket, felhasználókat és a készülékgyártókat egyaránt hátrányosan érinthetik majd, ezért fellebbezett, és a végrehajtás felfüggesztését fogja kérni a fellebbviteli bíróságtól.

Az Epic Games perben egy esküdtszék tavaly megállapította, hogy a Google illegálisan monopolizálta azt, hogy a fogyasztók hogyan töltenek le alkalmazásokat Android-eszközökre, és hogyan fizetnek az alkalmazáson belüli tranzakciókért – írta meg a finance.yahoo.com.

A végzés értelmében a Google-nak engedélyeznie kell a felhasználók számára a versengő, harmadik féltől származó Android-alkalmazások platformjainak vagy üzleteinek letöltését a Playen, és engedélyeznie kell az alkalmazáson belüli fizetési módok használatát.

A Google korábban azt mondta, hogy nem tekinthető monopolistának, mert a Play és az Apple App Store közvetlen versenytársak, és a végzés jogellenesen arra kényszerítené a Google-t, hogy üzletet kössön a riválisokkal.

A Google feldarabolását mérlegeli Washington

Az amerikai kormány fontolgatja, hogy kezdeményezi a Google feldarabolását, amivel megszűnne a kereső monopóliuma. A Financial Times szerint ez az eddigi legmerészebb erőfeszítés lenne a világ egyik legerősebb technológiai vállalatának megfékezésére. Itt olvashat erről többet >>>