Görögországban az egyik legalacsonyabb a termékenységi ráta Európában, a demográfiai helyzetet pedig az évtizedes gazdasági válság, a kivándorlás és a fiatalok megváltozott szemlélete okozza. A miniszterelnök ezt nemzeti fenyegetésnek és a nyugdíjakat érintő „ketyegő időzített bombának” nevezte.

Athén jelenleg évente mintegy egymilliárd eurót költ gyermekvállalást támogató intézkedésekre.

A családügyi, belügyi, pénzügyi és egészségügyi minisztérium által csütörtökön ismertetett intézkedések között szerepelnek az újdonsült szülők adókedvezményei, a bölcsődei utalványok, a minimálbér 2025-től történő emelése, nyugdíjemelések és a szociális hozzájárulások csökkentése.

A görög demográfiai szakértők és még a kormánytisztviselők is elismerik azonban, hogy hosszú út áll előttük.

A demográfiai problémát ... nem lehet egyszerűen juttatásokkal és pénzbeli ösztönzőkkel megoldani

– mondta Thanos Petralias pénzügyminiszter-helyettes újságíróknak.

Petralias szerint a probléma megoldásához az oktatási és egészségügyi rendszer javítására, a jövedelmek növelésére és a munka és a magánélet jobb egyensúlyának megteremtésére is szükség van.

Szülünk, ha magasabb lesz az életszínvonal

Az emberek többsége szerint az anyagi bizonytalanság miatt születik egyre kevesebb gyerek Magyarországon – ez derül ki a Publicus friss felméréséből.

A terv magában foglalja a fiatalok számára a megfizethető lakhatást, a gyermekvállalás pénzügyi támogatását és a migránsok munkaerőpiacra történő bevonását.

Ezek (az intézkedések) nem lesznek drámai hatással a születésekre

– hangsúlyozta Byron Kotzamanis, Görögország egyik vezető demográfiai szakértője, egyben hozzátette, hogy „másfajta politikára van szükség, amely a probléma lényegét kezeli, ösztönzi a fiatalokat arra, hogy Görögországban maradjanak, és a távozókat visszacsábítják.”

A születések számának csökkenése Európa-szerte problémát jelent a kormányok számára, ahol például Franciaország, Olaszország, Norvégia és Spanyolország is évente több milliárd eurót költött gyermekvállalást támogató intézkedésekre, de kevés eredménnyel – állapította meg tudósításában a Reuters nyomán az Ekathimerini görög portál.

Új kormányosra bízták, hogy fordítsa meg a családpolitika megrekedt hajóját

Koncz Zsófia augusztus 1-jével váltotta Hornung Ágnest a családokért felelős államtitkári pozícióban, és azóta több fontos bejelentés is történt a családpolitika területén. Orbán Viktor idén nyáron arról beszélt, hogy 2025-től megdupláznák a gyerekek után járó adókedvezményt.